Dostupni linkovi

Zvizdić: Neutemeljene Dodikove tvrdnje da BiH nema svoju imovinu


Predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić izjavio je da su neutemeljene tvrdnje predsednika Republike Srpske Milorada Dodika da BiH nema pravo na imovinu, nego da sva imovina pripada entitetima i Brčko distriktu.

Zvizdić je ocenio da je to "još jedan uzaludan pokušaj osporavanja međunarodno-pravnog kontinuiteta, integriteta i suvereniteta BiH".

"Takve proizvoljne izjave nemaju ni pravno, niti činjenično utemeljenje u Ustavu BiH, kao ni u odlukama Ustavnog suda BiH, koji je jedini tumač Ustava BiH i čije su odluke obavezujuće za sva državna tela u BiH, pa tako i za funkciju predsednika Republike Srpske", naveo je Zvizdić u pisanoj izjavi.

On je rekao da, u skladu sa odredbama Ustava BiH, jedino redovni sudovi i Ustavni sud imaju nadležnost da odlučuju da li nekome pripada pravo na imovinu i njenu zaštitu.

Predsedavajući Saveta ministara je rekao da su "netačne i provokativne tvrdnje neodgovornih pojedinaca da BiH nema imovinu", kao i da su takve izjave "potpuno apsurdne i deo su kontinuiteta neargumentovanih napada na nezavisno sudstvo BiH, kao garanta vladavine prava svih demokratskih zemalja".

"Zbog toga je još jednom potrebno istaći odluku Ustavnog suda BiH, kojom je davno utvrđeno da je BiH titular-vlasnik celokupne imovine stečene Sporazumom o sukcesiji i nasleđem i kontinuitetom od SR BiH, koja reflektuje državnost, suverenost i teritorijalni integritet BiH", naveo je on.

Zvizdić je rekao da je odlukom potvrđen i vrlo jasan stav Kancelarije visokog predstavnika za BiH (OHR) da Dejtonski mirovni sporazum predviđa samo teritorijalno razgraničenje imeđu dva entiteta, a ne "između entiteta i države".

"Dakle, BiH je u svojoj hiljadu godina dugoj istoriji, imala, ima i imaće svoju imovinu", naveo je predsedavajući Savjeta ministara BiH.

Komentarišući odluku Ustavnog suda BiH, kojom je omogućeno knjiženje vojne imovine na državu BiH, što je jedan od uslova koji BiH treba da ispuni za kako bi se ostvario Akcioni plan za pristupanje NATo savezu (MAP), Zvizdić je rekao da je ta odluka izazvala "veliku nervozu snaga i pojedinaca iz Republike Srpske koji su protiv civilizacijskih integracija".

"Savet ministara će i dalje, u skladu sa svojim nadležnostima, aktivno i ažurno raditi na realizaciji uslova za aktivaciju MAP BiH u NATO-u", kazao je on, pozvavši sve institucije i pojedince koji su uključeni u proces knjiženja perspektivne vojne imovine, da svoj posao završe brzo, odgovorno i u skladu s vladavinom prava.

On je ocenio da će se time "značajno doprineti stabilnosti, sigurnosti i prosperitetu cele BiH, ali i regiona Zapadnog Balkana".

XS
SM
MD
LG