Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Dodik: Odluke sudova o vojnoj imovini su pravna otimačina


Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Palama da su odluke sudova o knjiženju vojne imovine Republike Srpske na BiH "pravna otimačina i da BiH nema pravo na imovinu".

"Nema nijednog zakonskog propisa, nijednog elementa Dejtonskog ili bilo kojeg drugog sporazuma koji omogućava transfere imovine na način kako to pokušava da uradi Sud BiH na bazi ugovora o sukcesiji, koji ne može biti pravni osnov za regulisanje pitanja imovine", rekao je Dodik.

Dodik je podsetio da je svojevremeno visoki predstavnik u BiH Pedi Ešdaun doneo tri zakona kojima je zabranio raspolaganje vojnom imovinom entitetima, dok se to pitanje ne reši dogovorom na nivu BiH.

"Ni on nije sporio da je to imovina Republike Srpske i tako piše u zakonu o zabrani, kao što je doneo zakon o zabrani i u Federaciji i u distriktu Brčko", kazao je Dodik.

On smatra da je odluka Suda BiH da se vojni objekat "Veliki Žep" kod Han Pijeka uknjiži kao vlasništvo BiH, što je kasnije potvrdio i Ustavni sud BiH, "pravna otimačina, koja se pokušava formalizovati kroz nelegalni sud u BiH".

Dodik je kazao da je ranije bilo pokušaja da se pitanje vojne imovine reši dogovorom, navodeći da je on sa bivšim premijerom Federacije BiH Nedžadom Brankovićem postigao dogovor kojim se vojna imovna stavlja na raspolaganje Oružanim snagama BiH, ali ostaje vlasništvo entiteta.

"Onda su stranci i ovi iz Sarajeva taj sporazum odbacili. On postoji, poznato je da postoji", rekao je predsednik RS, dodavši da o pitanju vojne imovine postoji dogovor sedmorice lidera navjećih političkih stranaka u BiH.

"Tražim da se on poštuje. Samo na tom tragu možemo se kretati dalje", poručio je Dodik.

Ustavni sud BiH je na sednici sredinom avgusta odbio apelaciju Pravobranilaštva Republike Srpske, kao vid žalbe na raniju odluku Suda BiH kojom je naloženo da se vojna imovina u Han Pijesku uknjiži na BiH.

XS
SM
MD
LG