Dostupni linkovi

UN: U udarima arapske koalicije poginula 42 civila u Jemenu


Stanovnici Sane nose tela ubijenih u napadu koalicije, 25. avgusta 2017.
Stanovnici Sane nose tela ubijenih u napadu koalicije, 25. avgusta 2017.

U vazdušnim udarima koje je poslednjih nedelju dana u Jemenu izvršila arapska koalicija predvođena Saudijskom Arabijom ubijeno je 42 civila, među kojima i više dece, saopštio je danas Visoki komesarijat UN za ljudska prava.

"U nedelji od 17. do 24. avgusta, ubijeno je 58 civila, od kojih su 42 stradala od dejstava koalicije pod saudijskom komandom", rekla je portparolka Visokog komesarijata Liz Trosel, na konferenciji za štampu u Ženevi.

UN su izmedju ostalog navele da se niz napada dogodio u sredu, medju kojima i jedan napad na hotel blizu glavnog grada Sane kada je ubijeno 33 ljudi, i jedan napad na kuću u glavnom gradu kada je ubijeno šest civila. ;

U ratu u Jemenu suprotstavljeni su šiitski pobunjenici Huti, povezani s pristalicama bivšeg predsednika Alija Abdalaha Saleha koje podržava šiitski Iran, s pristalicama predsednika Abd Rabo Mansur Hadija. Predsednika Hadija od marta 2015. vojno podržava koalicija arapskih zemalja pod komandom susedne sunitske Saudijske Arabije.

U sukobima je poginulo oko 8.400 ljudi, uključujući i brojni civili, i izazvana ozbiljna humanitarna kriza, prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO).

XS
SM
MD
LG