Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Cerar: Pokušaću nagovoriti Plenkovića da provede arbitražnu presudu


Pogled na Piranski zaljev sa hrvatske strane

Slovenački premijer Miro Cerar rekao je danas kako se nada da će Hrvatska promijeniti mišljenje o odluci arbitražnog suda o hrvatsko-slovenačkoj granici.

Cerar je rekao za agenciju STA da će se narednog mjeseca sastati sa Plenkovićem, te ga pokušati ubijediti da Hrvatska primjeni presudu.

On je naveo da očekuje "pomak" u dosadašnjem stavu Hrvatske da za njih arbitražna odluka nije obavezujuća.

"Ocjenjujemo da je dobro da učestvujemo i na tim razgovorima koji će biti najvjerovatnije u Zagrebu, naravno ako hrvatska strana bude spremna na razgovore o provođenju arbitražne presude", kazao je Cerar.

Prema njegovim riječima, Hrvatska bi u slučaju da počne tražiti izgovore ili odugovlačiti s tim procesom dokazala da ne poštuje međunarodno pravo, e naveo da bi Slovenija u tom slučaju ojačala saradnju sa EU oko primjene presude.

Evropska komisija poručila je već ranije kako očekuje i od Slovenije i od Hrvatske da sprovedu odluku Arbitražnog suda o graničnom sporu.

Slovenački premijer je rekao da Slovenija već kontroliše teritoriju koja joj pripada prema arbitražnoj presudi.

Arbitražni sud za granični spor između Hrvatske i Slovenije donio je odluku da velika većina Piranskog zaljeva, odnosno Savudrijske vale pripada Sloveniji.

XS
SM
MD
LG