Dostupni linkovi

Arbitražni sud: Većina Piranskog zaljeva pripada Sloveniji


Arbitražni sud za granični spor između Hrvatske i Slovenije donio je odluku da velika većina Piranskog zaljeva, odnosno Savudrijske vale pripada Sloveniji.

Ranije je objavljeno da granica u Istri slijedi Dragonju i završava na sredini kanala sv. Odorika što znači da zaoseci Škodelin, Bužini i Mlini-Škriljei kuća Joška Jorasa ostaju u Hrvatskoj.

Sud je objavio odluku da je Sveta Gera na hrvatskom teritoriju, ali i saopštio da nema jurisdikciju odlučiti o hrvatskom zahtjevu da slovenski vojni kompleksi ne smiju ostati na hrvatskom teritoriju.

Čitanje odluke Arbitražnog suda počelo je spornim mjestima na sjevernoj hrvatsko-slovenskoj granici.

Predsjednik suda Gilbert Guillame dosad je pročitao i odluke da granice na Muri i Sutli idu katastarskom granicom, a u Murskom Središću sredinom Mure.

Prethodno je Evropska komisija najavila da će proučiti presudu arbitražnog suda o razgraničenju između Hrvatske i Slovenije kada je dobije, i o tome održati prvu raspravu na svom sastanku sljedeće sedmice u Strasbourgu, izjavio je portparol Komisije Alexander Winterstein, prenosi Hina.

"Mi ćemo pozorno proučiti presudu kada dođe, a ono što mogu reći jest da će kolegij povjerenika o tome imati prvu raspravu na svom prvom sljedećem sastanku, 4. jula u Strasbourgu", rekao je Winterstein na konferenciji za novinare.

U Haagu upravo traje čitanje presude Arbitražnog suda za koju Slovenija smatra da treba biti provedena, a koju Hrvatska ne priznaje, jer je istupila iz arbitraže.

XS
SM
MD
LG