Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kormak o vojnoj imovini u BiH oprečno Dodiku i Ivancovu


Stoltenberg u BiH: Plan za članstvo nakon uknjižbe vojne imovine
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:47 0:00

Stoltenberg u BiH u februaru 2017: Plan za članstvo nakon uknjižbe vojne imovine

Ambasador SAD u BiH Morin Kormak izjavila je danas da joj je veoma drago što je Ustavni sud BiH donio odluku o načinu knjiženja vojne imovine u BiH, te apelovala da svi poštuju odluke svih pravosudnih institucija.

"Iako se ta imovina uknjiži, ona ostaje, nju će koristiti Oružane snage BiH, država, lokalna zajednica. I kada se uknjiži, ona ostaje teritorijalno u Republici Srpskoj, ona ne odlazi iz Republike Srpske", izjavila je Kormak novinarima u Derventi.

Ona dodaje da će nakon završetka cijelog procesa knjiženja vojne imovine, većina tih lokacija biti vraćena građanima i lokalnoj zajednici da koristi, jer je Oružanim snagama BiH potreban samo dio vojnih lokacija.

Istovremeno, predsjednik RS Milorad Dodik prenio je danas ambasadoru Rusije u BiH Petru Ivancovu da odbacuje odluku Ustavnog suda BiH koja, kako je kazao "otvara prostor za otimanje imovine" RS.

"Institucije Republike Srpske zaštitiće imovinu Srpske ali se i izboriti da se nijedna odluka koja je vitalna po nacionalne interese neće moći donijeti bez pristanka Republike", zaključio je Dodik.

Ivancov je rekao da "​bilo koje pitanje vojne imovine na teritoriji Republike Srpske mora biti riješeno samo zajedno sa Vladom RS", te da je to "osnov postojanja države BiH, definisan u Dejtonu kada je propisano da se sva sporna pitanja rješevaju saglasnošću tri naroda".

Podsjetio je na dva momenta, dogovor tada vodećih i vladajućih stranaka o pitanjima državne imovine iz marta 2012. godine, te na Odluku tadašnjeg visokog predstavnika Pedija Ešdauna iz 2005. godine o zabrani raspodjele državne imovine.

"Ovo je osnov na kojem se treba rješavati pitanje objekta Veliki Žep", zaključio je Ivancov.

Ustavni sud BiH na sjednici početkom juča donio je odluku kojom je odbijena apelacija Pravobranilaštva Republike Srpske, kao vid žalbe na raniju odluku Suda BiH kojom je naloženo da se vojna imovina u Han Pijesku uknjiži na BiH, prenose mediji.

Pravobranilaštvo RS-a je u septembru 2016. godine uložilo apelaciju Ustavnom sudu BiH i zatražilo odgodu izvršenja Odluke Apelacionog vijeća Suda BiH kojom je naloženo da vojna imovina u Han Pijesku (objekt Veliki Žep) bude uknjižena na BiH.

Odluka Apelacionog vijeća BiH je konačna i izvršna i sada je po principu precendentnog prava moguće svu vojnu državnu imovinu knjižiti na vlasnika - državu Bosnu i Hercegovinu, odnosno za potrebe Oružanih snaga BiH, čemo se godinama opiru vlasti u Republici Srpskoj.

XS
SM
MD
LG