Dostupni linkovi

Vojna imovina moći će se knjižiti na državu BiH


Stoltenberg u BiH: Plan za članstvo nakon uknjižbe vojne imovine
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:47 0:00

Stoltenberg u BiH: Plan za članstvo nakon uknjižbe vojne imovine

Ustavni sud BiH na svojoj posljednjoj sjednici donio je odluku kojom je odbijena apelacija Pravobranilaštva Republike Srpske, kao vid žalbe na raniju odluku Suda BiH kojom je naloženo da se vojna imovina u Han Pijesku uknjiži na BiH, prenose mediji.

Ustavni sud BiH je donio je Odluku kojom je odbijena apelacija Pravobranilaštva Republike Srpske u vezi sa knjiženjem vojne imovine, potvrdio je predsjednik ove pravosudne institucije Mirsad Ćeman.

Ćeman je za za sarajevski portal "Vijesti.ba" rekao da je apelacija Republike Srpske odbijena kao neosnovana na plenarnoj sjednici Ustavnog suda BiH, koja je održana 6. jula

Pravobranilaštvo RS-a je u septembru 2016. godine uložilo apelaciju Ustavnom sudu BiH i zatražilo odgodu izvršenja Odluke Apelacionog vijeća Suda BiH kojom je naloženo da vojna imovina u Han Pijesku (objekt Veliki Žep) bude uknjižena na BiH.

Odluka Apelacionog vijeća BiH je konačna i izvršna i sada je po principu precendentnog prava moguće svu vojnu državnu imovinu knjižiti na vlasnika - državu Bosnu i Hercegovinu, odnosno za potrebe Oružanih snaga BiH, čemo se godinama opiru vlasti u Republici Srpskoj.

"Očekujemo da će Predsjedništvo BiH, kao vrhovni komandant Oružanih snaga, hitno obavijesti generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga da su se stekli uvjeti za aktivaciju MAP-a (Akcionog plana za pristupanje BiH NATO-u) za BiH", kazao je predsjednik Stranke za BiH Amer Jerlagić.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je u februaru tokom posjete Sarajevu, a nakon razgovora s članovima Predsjedništva BiH izjavio da je NATO spreman za aktivaciju MAP-a, ali tek kad vojna imovina bude uknjižena na državu BiH.

Na zalaganje nekadašnjeg predsjednika Stranke za BiH Harisa Silajdžića, kao tadašnjeg člana Predsjedništva BiH, na skupu u Talinu prije osam godina odobrena je aktivacija MAP-a, uz ispunjenje određenih uslova među kojim je i uknjižba vojne imovine na državu BiH.

Član Komisije za državnu imovinu BiH iz RS Nikola Kovačević ocijenio je da je ta odluka Ustavnog suda BiH suprotna Dejtonskom mirovnom sporazumu i Ustavu RS.

"Ovom odlukom Ustavni sud BiH stavio je tačku na ovaj slučaj i praktično otvorio mogućnost da se na isti način riješi pitanje i ostale perspektivne vojne imovine, kao i druge imovine koja je pod zabranom raspolaganja", rekao je Kovačević, prenijela je RTRS.

Prema Kovačevićevm riječima, postavlja se pitanje motiva da se imovina -teritorija Republike Srpske knjiži kao vlasništvo BiH, ako se ima u vidu činjenica da Oružane snage BiH potpuno nesmetano koriste svu perspektivnu imovinu koja se nalazi na teritoriji ovog bosanskohercegovačkog entiteta.

"Šta je krajnji cilj da se ova imovina knjiži na BiH, posebno kad se ima u vidu činjenica da Republika Srpska ima jasan stav u pogledu pristupanja NATO-u", kazao je Kovačević.

XS
SM
MD
LG