Dostupni linkovi

Posljednji od trojice braće izvučen iz ruševina na Iskiji


Spasioci na Iskiji koji su izvukli trojicu dječaka iz ruševina 22. avgust 2017.
Spasioci na Iskiji koji su izvukli trojicu dječaka iz ruševina 22. avgust 2017.

Spasilačke ekipe oslobodile su posljednjeg od trojice braće koji su bili zatrpani ispod ruševina nakon smrtonskog zemljotresa koji je pogodio italijansko ljetovalište Iskiju.

Vatrogasci su potvrdili da su spasili 11-godišnjeg dječaka nešto poslije 14 sati, 16 sati nakon što je zemljotres pogodio to područje.

Njegov mlađi brat, beba bio je prvi koji je izvučen ispod ruševina u ranim jutranjim satima, a nešto kasnije sredinom jutra oslobođen je njegov osomogodišni brat i u ranim popodnevnim satima on.

Najmanje dvije žene su poginule a 39 osoba je povrijeđeno u zemjotresu magnitude 4.0, stepeni, koji se dogodio dogodio na dobini od oko 5 kilometara.

Ostrvo Iskija nalazi se preko puta Napulja i ima populaciju od oko 50.000 ljudi, i tokom ljeta je gusto naseljeno i turistima, od kojih je većina bila u barovima i restoranima kada je počelo da trese.

Ljudi su na društvenim mrežama opisali da se jako i zastrašujuće treslo.

Kada su spasioci izvukli 11-godišnjeg Cira iz ruševina njegove kuće čulo se gromoglasno oduševljenje prisutnih. On je pomogao u spašavanju svoje braće tako što ih je gurnuo pod krevet kada je počelo da trese.

Njegov sedmomjesečni brat Pasquale je prvi koji je izvučen iz ruševina, oko 4 sata izjutra. Spasioci su potom uspjeli da doture vodu Ciru i njegovom osmogodišnjem bratu Mattiasu, dok su radili na njihovom izvlačenju.

"Obećao sam im da ćemo nakon što sve bude bilo gotovo ići na pizzu skupa" rekao je jedan spasilac italijanskoj TV.

Roditelji dječaka i još jedna žena ranije su uspjeli da izađu iz zgrade koja se urušila i alarmirali su spasioce da traže njihovu djecu.

XS
SM
MD
LG