Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Hrvatski poslanici raspravljali o kontroli uvoza voća i povrća


Odbori hrvatskog Sabora za poljoprivredu i za privredu, danas su raspravljali o novom pravilniku Ministarstva poljoprivrede kojim se uvodi stroža kontrola voća i povrća koje se uvozi iz trećih zemalja, javila je agencija Hina.

Ta agencija je podsetila da je taj pravilnik izazvao reakciju zemalja u okruženju i pretnju protivmerama zbog povećanja naknade za inspekcijski nadzor s 90 na 2.000 kuna koje je u međuvremenu ukinuto i vraćeno na 90 kuna.

Ministarstvo poljoprivrede donelo je u julu novi pravilnik kojim se uvodi kontrola većeg broja vrsta voća i povrća uvezenih iz zemalja koje nisu članice Evropske unije (EU), a naknada za inspekcijski nadzor povećana je s 90 na 2.000 kuna za svaki obavljeni inspekcijski pregled ili kontrolu i svaku pojedinu vrstu voća i povrća.

To je izazvalo burne reakcije u nizu susednih zemalja, a Srbija, Crna Gora, BiH i Makedonija su prošlog poneđeljka poslale ultimatum Hrvatskoj da do kraja sedmice ukine odluku o povećanju naknada za fitosanitarni nadzor voća i povrća ili će u suprotnom uvesti slične protivmere.

Ocenili su da je reč o nedopuštenom necarinskom nametu koji će dovesti do automatskog poskupljenja uvoznog voća i povrća i njegove cenovne nekonkurentnosti na hrvatskom tržištu, kao i da cena inspekcijskog nadzora treba da odgovara stvarnoj ceni troškova i da bude usklađena s prosečnom cenom u zemljama regiona i EU.

Predstavnica hrvatskog ministarstva Marija Vučković istakla je da je glavni cilj Ministarstva poljoprivrede u izmenama Pravilnika o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima bila zaštita potrošača u Hrvatskoj i EU.

Prema njenim rečima, pravnilnik će se dalje primenjivati u delu koji se odnosi na strože kontrole, dok je cena pregleda vraćena na prethodnu a analizama će se utvrditi "koliko ona uistinu stoji".

Zastupnici i drugi učesnici sastanka naglasili su u raspravi potrebu poboljšanja inspekcijskog nadzora poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda koji dolaze na hrvatsko tržište, posebno upozorivši na problem velikog uvoza iz EU koji guši domaću poljoprivrednu proizvodnju.

Božica Marković iz Hrvatske privredne komore kazala je da su neke pošiljke hrvatske robe bile vraćene s granice, ali ih nije bilo puno i dodala da se sav promet normalizovao od vraćanja cene inspekcijskog pregleda na staru.

Evropska komisija pozvala je 8. avgusta sve strane u sporu na suzdržanost i izbegavanje zaoštravanja situacije, kao i da učine sve da se krene u rešavanje tog pitanja kroz konsultacije u dobroj veri.

Hrvatski premijer Andrej Plenković naložio je ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću da pronađe rešenje.

Ministarstvo poljoprivrede izmenilo je 10. avgusta spornu odredbu Pravilnika i vratilo cenu naknade za inspekcijski nadzor na 90 kuna.

XS
SM
MD
LG