Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Pad indeksa na svetskim berzama


Indeksi na svetskim berzama danas su u minusu pošto su investitori reagovali na terorističke napade u Španiji i politička previranja u SAD, dok su cene nafte blago porasle.

Nemački DAX je u minusu 0,6 odsto, francuski CAC 40 pao je 1,2 odsto, dok je britanski FTSE 100 u crvenom 1,0 odsto.

Fjučersi ne predviđaju dobar početak na Vol stritu, dan posle najvećeg pada indeksa u jednom danu od maja, odnosno posle drugog najlošijeg dana ove godine.

Investitori se uzdržavaju od rizičnih investicija posle jučerašnjih terorističkih napada u Španiji. U napadu u centru Barselone juče posle podne poginulo je 13 osoba, a više od 100 je povređeno kada je kombi uleteo među pešake u istorijskoj četvrti La Rambla.

U napadu u Kambrilsu povređeno je šest osoba kada je vozilo udarilo policijski auto i ljude u njegovoj blizini, posle čega je policija ubila pet napadača.

Pesimizmu investitora doprinose i nova previranja u Beloj kući, navodi AP. Predsednik SAD Donald Tramp odustao je od formiranja saveta za infrastrukturu, dan pošto je ukinuo dva svoja poslovna saveta s predstavnicima velikih kompanija, pošto su direktori američkih korporacija sami odlučili da se povuku posle njegovih spornih izjava o neredima u Šarlotsvilu u Virdžiniji.

Cene nafte danas su minimalno porasle. Cena referentne američke nafte porasla je za 0,2 odsto na 47,2 dolara po barelu, dok je cena nafte Brent gotovo nepromenjena i iznosi 51 dolar po barelu.

XS
SM
MD
LG