Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Stotinu dana od dolaska Makrona na vlast


Emanuel Makron

Posle pobede na predsedničkim izborima 7. maja, britanski list Ekonomist je na naslovnoj strani prikazao novog predsednika Francuske Emanuela Makrona kako hoda po vodi, a 100 dana kasnije, mladi predsednik postaje sve nepopularniji suočavajući se s rastućim spekticizmom Francuza, ocenila je agencija Frans pres.

Poslednje ankete predstavljaju upozorenje, jer je samo 36 odsto Francuza zadovoljno Makronom, dok ih je pre tri meseca bilo 62 odsto.

"Makron izlazi iz atmosfere popularnosti i sada treba da preuzme odgovornost za svoju politiku", ocenio je predsednik instituta za istraživanje Ifop Žerom Fuke.

Iako je Makron održao nekoliko predizbornih obećanja, kao što je zakon o moralizaciji političkog života posle kampanje pune skandale o korupciji, novi predsednik se založio za mere o ograničenju budžetskog deficita, što je izazavalo nezadovoljstvo mnogih Franuza.

Funkcioneri su ogorčeni iznenadnim ukidanjem dodatnih finansijskih sredstava koji su ranije imali, penzioneri nisu zadovoljni najavljenim povećanjem poreza što će uticati na njihove penzije, dok su siromašnija domaćinstva razočarana najavljenom merom o ograničenoj stambenoj pomoći.

Smanjenje vojnog budžeta je, s druge strane, navelo načelnika Generalštaba vojske Pjera de Vilijea da podnese ostavku, a to je dovelo do dodatne tenzije između Makrona i vojske.

Praktično nepoznat pre pet godine, Makron izaziva interesovanje svih od njegovog ulaska u politiku. Za mnoge je on oličenje promene, a nekima je on inkarnacija ekonomske i političke elite.

XS
SM
MD
LG