Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Iran bi mogao da napusti nuklearni sporazum u slučaju novih sankcija


Izložba raketa, Teheran

Iranski predsednik Hasan Rohani zapretio je danas da bi Iran veoma brzo mogao da napusti nuklearni sporazum s velikim silama, ako SAD nastave svoju politiku "sankcija i prinude".

Sporazum sklopljen u julu 2015. predviđa da Iran ograniči svoj nuklearni program na civilne svrhe u zamenu za postepeno ukidanje međunarodnih sankcija.

"Propali eksperiment sankcija i prinude doveo je prethodne (američke) administracije za pregovarački sto. Ali ako žele da se vrate takvim metodama, sigurno je da ćemo se bez velikog odlaganja - ne nedelja i meseci nego dana ili sati - vratiti na stanje pre sporazuma", izjavio je Rohani.

On je rekao da se američki predsednik Donald Tramp nije pokazao svetu kao "dobar partner".

"U proteklim mesecima svet je bio svedok da su SAD ne samo kršile obećanja vezana za nuklearni sporazum već i konstantno ignorisale međunarodne sporazume i pokazale svojim saveznicima da nisu dobar partner", naveo je iranski predsednik.

Kao odgovor na nove američke sankcije zbog raketnog programa i "podrške terorizmu", Iran je izdvojio dodatna sredstva za raketni program i elitnu Revolucionarnu gardu.

XS
SM
MD
LG