Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Slovački nacionalisti otkazali Ficu koalicioni sporazum


Robert Fico

Lider Slovačke narodne stranke (SNS), predsjednik parlamenta Andrej Danko otkazao je danas koalicioni sporazum partnerima u vladi.

Partija SMER premijera Roberta Fica i partija slovačkih Mađara Most-Hid Bele Bugara ostali su zatečeni Dankovim zahtjevom da se redefinišu odnosi u koaliciji i postave novi prioriteti vlade, prenosi Beta.

Vlada premijera Fica nastavlja formalno i dalje, pošto je Danko u saopštenju koalicionim partnerima da raskida ugovor najavio da želi da se dogovori, ali nisu isključeni ni vanredni parlamentarni izbori.

"Dobra socijalno-ekonomska situacija u 2017. ukazuje na to da je potrebno da se orijentišemo na nove izazove i prioritete koje moramo da ukomponujemo u novi koalicioni sporazum i novi program vlade. Ako je privreda uspješna, to moraju da osjete i građani", napisao je Ficu i Bugaru lider slovačkih umjerenih nacionalista koji imaju podšku oko 10 odsto birača, javljaju slovački mediji.

Posljednjih sedmica u vladajućoj koaliciji osjetne su tenzije prije svega zbog Ministarstva prosvjete koje je pripalo Dankovoj SNS i to zbog netransparentnog korištenja evropskih fondova za šta Danko ne optužuje svog ministra, već prethodnog, Ficovog socijaldemokratu Juraja Drekslera.

Netransparentno korištenje fondova za nauku i razvoj u Slovačkoj istražuje i Evropska komisija.

XS
SM
MD
LG