Dostupni linkovi

Neizvestan nastavak konstitutivne sednice Skupštine Kosova


Skupština Kosova, Priština
Skupština Kosova, Priština

Skupština Kosova nastaviće danas konstitutivnu sednicu, iako nije sigurno da će njoj prisustvovati poslanici pobedničke koalicije PAN, Demokratske partije, Alijanse za budućnost Kosova i Inicijative, koji se ni juče nisu odazvali nastavku sednice.

PAN, kojem pripada pozicija predsednika Skupštine, tokom jučerašnjeg dana nije uspeo da kandiduje Kadrija Veseljija, lidera Demokratske partije Kosova, za tu poziciju jer, po svemu sudeći, nisu imali potreban 61 glas.

Ova koalicija broji 39 poslanika, a sa poslanicima manjinskih zajednica, na čiju podršku računaju, ukupno ih je 59.

Dva glasa su još uvek upitna. Iz toga razloga, iz ove koalicije tražili su odlaganje sednice na dva sata, što ostali poslanici nisu podržali.

Predsedavajući sednice, najstariji poslanik Adem Mikulovci iz pokreta Samoopredeljenje, okončao je sednicu, da bi je kasnije ponovo zakazao za 15 sati. Toj sednici se međutim nije odazvao PAN uz obrazloženje da predsedavajući arbitrarno okončava i zakazuje sednice.

Predsedavajući je potom zakazao novi nastavak za petak u 10 časova, međutim, na konferenciji za novinare u četvrtak u večernjim satima, Bljerand Staviljeci iz Demokratske partije, izjavio je da se nisu poštovala demokratska pravila, a zakazivanje sednice za petak urađeno je arbitrarno, nedemokratski, bez konsultacija sa svim partijama.

Kandidaturi Kadrije Veseljija za predsednika Skupštine protive se sve ostale albanske političke opcije u Skupštini, pokret Samoopredeljenje, Demokratski savez (doskorašnji Veseljijev koalicioni partner), Alijansa novo Kosovo i Alternativa. Samoopredeljenje je pozvao PAN da promeni kandidata jer Veselji, kako kažu, ne predstavlja figuru jedinstva.

Veselji je u četvrtak uveče na javnom servisu RTK izjavio da će odustati od kandidature ukoliko Demokratski savez i Samoopredeljenje podrže Ramuša Haradinaja, kandidata ove koalicije za premijera.

Lider Demokratskog saveza Isa Mustafa napisao je u petak na Facebooku da ne pristaje na uslove.

"Odgovorni za osnivanje institucije imaju svoje adrese. To su oni koji su organizovali i izvršili nepoverenje vladi. Nemaju potrebe da kasne, ni da traže dodatne sate ni dane. Rukovodstvo se ne stvara preko dana", istakao je Mustafa.

Američki ambasador na Kosovu Greg Delavi je u pismenoj izjavi za Radio Slobodna Evropa izrazio razočarenje što izabrani poslanici Skupštine Kosova juče nisu uspeli da konstituišu Skupštinu. On je pozvao partije i njihove predstavnike da odmah nastave sa formiranjem državnih institucija.

"Za Kosovo je važno da što pre ima funkcionalnu Skupštinu i Vladu kako bi se bavilo pitanjima koja su od hitnog prioriteta za narod ove zemlje", dodao je Delavi.

XS
SM
MD
LG