Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Brnabić: Ne želimo uvesti kontramjere protiv Hrvatske


Ana Brnabić

Predsjednik Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da Srbija ne želi da poseže za kontramjerama na odluku Hrvatske da 22 puta poveća carine na uvoz poljoprivrednih proizvoda iz regiona, ali da će morati zaštititi svoje proizvođače i izvoznike ukoliko Hrvatska ne promijeni odluku.

"Srbija je dokazala da je konstruktivna, tolerantna, a u posljednjih nekoliko godina i da je jako fleksibilna. U ovom trenutku ne bih razmišljala o kontramjerama, ali država je dužna da zaštiti svoje poljoprivrednike i privrednike", rekla je Brnabić za "Dnevni avaz".

Ona je navela da je o ovom problemu razgovarala sa premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem na marginama samita Jadranske povelje u Podgorici.

Prema njenim riječima, zvanični Zagreb čak nije ni najavio ovu mjeru zemljama u regionu, nego su izvoznici dočekani na graničnim prelazima.

"Takvo ponašanje apsolutno nije u skladu sa predvidivošću poslovanja, ali ni sa razgovorima o ekonomskoj saradnji i razmjeni, o čemu pričamo već dva puta u posljednjih mjesec dana - u Podgorici i na samitu u Trstu", istakla je Brnabićeva.

Ona je izrazila nadu da će uskoro posjetiti BiH.

"Srbiji i Vladi Srbije BiH je jako važna. Opredijeljeni smo da nastavimo dobru saradnju sa BiH", poručila je Brnabić.

XS
SM
MD
LG