Dostupni linkovi

Primirje na granici Libanona i Sirije


Borbe u graničnom gradu Arsalu
Borbe u graničnom gradu Arsalu

U planinskom području na granici Sirije i Libanona danas je stupilo na snagu primirje, a grupa Hezbolah priopćila je da je na pragu pobjede nad militantima u njihovom posljednjem uporištu u ovoj oblasti.

Prekid vatre stupio je na snagu u 6.00 sati po lokalnom vremenu.

Borbe su obustavljene na svim frontovima nedaleko od libanonskog graničnog grada Arsala u kojem je Hezbolah pokrenuo ofanzivu protiv "Nusra fronta" u petak, 21. jula.

Izvor blizak pregovorima rekao je da su preostali borci "Nusra fronta" spremni prihvatiti sigurno povlačenje u dijelove Sirije koji su pod kontrolom pobunjenika.

Lider Hezbolaha Sajed Hasan Nasrala rekao je jučer da je njegova grupa blizu pobjede i da su militanti izgubili kontrolu nad većim dijelom teritorije koju su ranije zauzeli.

Sigurnosni izvori navode da je u borbama u Arsalu poginulo više od 20 boraca Hezbolaha i skoro 150 militanata.

Očekuje se da će pripadnici Islamske države Iraka i Levanta (IDIL) u susjednom području granične zone biti meta sljedeće faze operacije, osim ako ne pristanu da se povuku.

Hezbolah je imao veliku ulogu u borbama sa militantima u graničnoj regiji tokom šestogodišnjeg rata u Siriji, u kojem podržava predsjednika Bašara el Asada.

XS
SM
MD
LG