Dostupni linkovi

Pregovori sa Fijatom završeni, sutra potpisivanje protokola u Beogradu


Radnici Fijata u štrajku su duže od 15 dana
Radnici Fijata u štrajku su duže od 15 dana

Pregovori Štrajkačkog odbora kragujevačke fabrike automobila Fijat Krajsler automobili Srbija (FCA) i rukovodstva te fabrike danas neće biti nastavljeni, a sutra će u Vladi Srbije biti potpisan Protokol, saznaje agencija Beta u vrhu kragujevačkog Samostalnog sindikata.

Zvaničnu ponudu Fijata na štrajkačke zahteve juče su prihvatili Štrajkački odbor i Skupština Samostalnog sindikata, a o toj odluci i detaljima pregovora danas su obavešteni radnici prve i druge smene u FCA.

Predstavnici sindikata "Nezavisnost" FCA saopštili su da velika većina radnika negoduje zbog Fijatove ponude o povećanju plata, isplati nadoknade za prevoz i bonusa za efikasnost iako Štrajkački odbor to smatra uspehom.

"Ima dve grupe radnika, najveća grupa se otvoreno buni, psuje, a druga grupa je razočarana sindikatom jer vidi da ništa ne može da se promeni i želi da napusti članstvo", rekao je Beti predsednik sindikata "Nezavisnost" FCA, Zoran Stanić.

Dodao je da je "najmanja grupa, a to su radnici uglavnom članovi Skupštine Samostalnog sindikata njih oko 50 podržali Fijatovu ponudu".

Stanić je ocenio da je to i razlog što se članovi Štrajkačkog odbora danas ne odazivaju na telefonske pozive novinara.

Prema njegovim rečima, radnici su nezadovoljni procentom za povećanje zarade, od 3,15 odsto odmah, a to je oko 850 dinara i 6,39 odsto u 2018. godini što iznosi još oko 1.700 dinara.

Plata, kako je rekao prema ponudi treba da bude povećana sa 38.500 (320 eura) na oko 42.000 dinara.

"Svuda u svetu gde su Fijatove fabrike plata njihovih radnika prati potrošačku korpu koja je u Srbiji oko 70.000 dinara", rekao je Stanić.

On je ocenio da je odgovor Fijata na zahtev radnika da se isplati bonus efikasnosti za 2016. godinu prevara jer se umesto bonusa nudi isplata 13. plate radnicima i to prva polovina u avgustu, a druga u decembru.

"Radnici su tražili bonus efikasnosti koji se isplaćuje prema uspešnosti poslovanja u jednoj godini i to uz februarsku platu naredne godine", rekao je Stanić.

On je ocenio kao "glupost" formiranje zajedničke komisije sa predstavnicima poslodavca i radnika koja treba da utvrdi opterećenost zaposlenih na radu.

"Već imamo ljude koji se bave analizom rada i zna se šta je problem, pošto su ljudi samo odlazili iz fabrike, a u poslednjih pet godina nisu primani novi radnici", rekao je Stanić.

On je ocenio da ponuđeno plaćanje troškova prevoza kada nema javnog gradskog prevoza u Kragujevcu u dvostrukom iznosu nije dobro rešenje, pošto i sa dupliranim iznosom u visini cene autobuske karte, a to je 120 dinara većina radnika ne može da plati taksi prevoz do fabrike.

Stanić je potvrdio da je Samostalni sindikat obavestio štrajkače da će biti isplaćeno po 1.000 dinara za svaki dan štrajka iz Štrajkačkog fonda u drugoj polovini septembra.

Kada je počeo štrajk u FCA, Stanić je bio član Štrajkačkog odbora, ali je posle nekoliko dana isključen i u Štrajkačkom odboru su ostali samo članovi Samostalnog sindikata FCA.

Pregovori izmedju Štrajkačkog odbora i Fijata počeli su 19. jula.

XS
SM
MD
LG