Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Wigemark optimističan oko dogovora o Transportnoj zajednici


Lars-Gunnar Wigemark: Prisutan zastoj u reformama

Šef Delegacije Evropske unije (EU) u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark izjavio je danas u Banjoj Luci da se nada da će uz dobru političku volju nadležnih strana u BiH biti postignut dogovor da BiH pristupi Transportnoj zajednici.

To se odnosi, kaže, i na druge reformske mjere, kao i na zakon o akcizama za koje se mora naći rješenje, jer je prisutan zastoj u reformama, a negativan signal je nedavno poslat i iz Trsta, kada BiH nije potpisala ugovor o pristupanju Transportnoj zajednici.

"EU je stava da domaće vlasti same moraju riješiti reformska pitanja, jer u protivnom usporavaju evropski proces. Za nas je neprihvatljivo da bilo koja stranka, iz vlasti ili iz opozicije, kaže da nije moguć dogovor i da pasivno sjede i čekaju razrješenje situacije. To je neprihvatljivo. Suština podnošenja aplikacije za članstvo u EU je odgovorno liderstvo i djelovanje", rekao je Wigemark, nakon razgovora s predsjednicom Vlade Republike Srpske Željkom Cvijanović, prenosi Fena.

Istakao je da oni ne brane nijednu stranu, već pozivaju domaće lidere da koordiniraju svoje stavove, posebno kada je u pitanju nastup BiH na međunarodnoj sceni, jer je, u najmanju ruku, sramotno da toga nema.

Od Cvijanović i entitetskog predsjednika Milorada Dodika je čuo da RS ne osporava suštinu ugovora o transportnoj zajednici, već da se radi o pitanjima kako unutar BiH koordinirati određene stavove i mišljenja.

Nakon sastanka, Cvijanović je na konferenicji za novinare rekla da, kada je u pitanju Transportna zajednica, ne postoji problem u odnosima Banja Luka-Brisel, jer RS želi da bude dio te priče, već su svi problemi unutrašnje prirode, na relaciji različitih nivoa vlasti u BiH.

Nedopustivo je, ponovila je, da se o ovoj temi razgovaralo nekoliko dana prije samita u Trstu.

XS
SM
MD
LG