Dostupni linkovi

Brnabić: Vlada Srbije nije ni proamerička, ni proruska, nego prosrpska


Idemo ka EU, Rusija je prijatelj i ekononski partner: Ana Brnabić
Idemo ka EU, Rusija je prijatelj i ekononski partner: Ana Brnabić

Srbija je posvećena evrointegracijama, Evropska unija je cilj, ka kome ide Vlada Srbije i to je jasno svim partnerima zemlje, uključujući i Rusiju, izjavila je premijerka Srbije Ana Brnabić u intervjuu američkom CNN-u. Brnabić je Rusiju označila prijateljem i ekonomskim partnerom – rekavši da nema ničeg više u tom odnosu.

„Strateški cilj je Evropska unija. Tamo smo se uputili. Osnovali smo i dva nova ministarstva: za evropske integracije i zaštitu životne sredine. To je nova vlada jasno prezentovala svojim partnerima iz EU, građanima i ostalim partnerima – uključujući Rusiju“, rekla je Ana Brnabić.

Upitana o ruskom uticaju na Balkanu, sa ciljem da se region kako je formulisala novinarka CNN-a, iskoristi kao "odskočna daska" za mešanje u EU i NATO, uz pominjanje pokušaja napada uoči poslednjih izbora u Crnoj Gori (koji su tamošnje vlasti označile kao akt terorizma) premijerka Brnabić je odgovrila da "ne vidi da se to događa".

„Iskreno, nisam videla nikakve dokaze za te optužbe. Kao što sam već rekla i ponavljam: naš strateški put je članstvo u EU. Oduvek smo imali jednu te istu poruku: idemo ka EU, Rusija je prijatelj i ekononski partner. Ništa više od toga“, rekla je Brnabić.

Premijerka Srbije je u petominutnom razgovoru navela da vlada koju predvodi nije ni proruska ni proamerička, već, kako se izrazila, prosrpska. Na konstataciju novinarke CNN-a da je prva žena premijer homoseksualne orijentacije u Srbiji, zemlji koja važi za veoma konzervativnu sredinu, Ana Brnabić je uzvratila da se ceo život otvoreno izjašnjava kao gej i da nikada nije imala problema zbog toga u Srbiji.

"Volela bih da mislim da Srbija nije toliko konzervativna, homofobična ili ksenofobična u tom smilu. Svakako postoji prostora za unapređenje i promenu i svakako ima ljudi koji i dalje misle da to nije okej, da to nije deo naše tradicije ili vrednosti, ali mislim da su oni manjina, glasna, ali i dalje manjina", rekla je Brnabić.

Inače, jedan od prethodnih intervjua premijerke Brnabić stranom mediju - američkoj agenciji Blumberg podigao je mnogo prašine u javnosti početkom jula nakon što je objavljeno da je izjavila da će Srbija, ako bude morala da bira između Rusije i Evropske unije izabrati uniju. Brnabić je, pošto je transksript tog razgovora dostavila ruskom ambasadoru u Beogradu, izjavila da su njene pojedine izjave bile izvučene iz konteksta.

XS
SM
MD
LG