Dostupni linkovi

Ustavni sud usvojio apelaciju, Zukić bi mogao izaći iz pritvora


Amir Zukić
Amir Zukić

Ustavni sud BiH usvojio je apelaciju generalnog sekretara SDA Amira Zukića, koji se trenutno nalazi u pritvoru u Zenici, utvrdivši da su mu povrijeđena prava na ličnu slobodu i sigurnost.

Zukićev advokat Senka Nožica potvrdila je da će već danas zatražiti puštanje svog klijenta iz pritvora, dodajući da je konačna odluka na Kantonalnom sudu u Sarajevu.

Ona je naglasila da bi se odluke Ustavnog suda morale ispoštovati, jer je tako bilo i u svim prethodnim slučajevima kada Ustavni sud utvrdi povredu prava na ličnu slobodu i sigurnost.

Zukić je 6. juna podnio apelaciju Ustavnom sudu BiH protiv rješenja Kantonalnog suda u Sarajevu, koji mu je odredio mjere pritvora nakon što je uhapšen 17. februara 2017. godine u okviru akcije "Bosna".

Apelaciju je podnio i zato što nadležni sudovi nisu postupili prema odluci Ustavnog suda BiH od 22. maja, koji je presudio da mu je bez validnog obrazloženja zabranjeno da ga posjećuju žena i djeca.

Zukiću je 14. jula produžen pritvor za još dva mjeseca.

Ustavni sud je na jučerašnjoj sjednici donio zaključak da su Zukiću povrijeđena prava na ličnu slobodu i bezbjednost Evropske konvencije o ljudskim pravima, jer su redovni sudovi propustili da u odluci o produženju mjere pritvora apelantu, uz postojanje osnova sumnje, daju relevantne i dovoljne razloge za produženje mjere pritvora, pri tome ponavljajući iste razloge i stereotipna obrazloženja, bez uvažavanja specifičnih okolnosti, koje zahtijeva kontinuirani pritvor.

Suđenje Zukiću i drugima počelo je u maju ove godine, a Zukić je jedan od glavnih aktera slučaja prodaje, odnosno kupovine radnih mjesta u javnim kompanijama.

Dok se nalazi u pritvoru, Zukiću i njegovoj porodici je otvoreno prijećeno, a posljednji slučaj je bio ubistvo njegovog konja.

XS
SM
MD
LG