Dostupni linkovi

Ustavni sud usvojio apelaciju, Zukić bi mogao izaći iz pritvora


Amir Zukić

Ustavni sud BiH usvojio je apelaciju generalnog sekretara SDA Amira Zukića, koji se trenutno nalazi u pritvoru u Zenici, utvrdivši da su mu povrijeđena prava na ličnu slobodu i sigurnost.

Zukićev advokat Senka Nožica potvrdila je da će već danas zatražiti puštanje svog klijenta iz pritvora, dodajući da je konačna odluka na Kantonalnom sudu u Sarajevu.

Ona je naglasila da bi se odluke Ustavnog suda morale ispoštovati, jer je tako bilo i u svim prethodnim slučajevima kada Ustavni sud utvrdi povredu prava na ličnu slobodu i sigurnost.

Zukić je 6. juna podnio apelaciju Ustavnom sudu BiH protiv rješenja Kantonalnog suda u Sarajevu, koji mu je odredio mjere pritvora nakon što je uhapšen 17. februara 2017. godine u okviru akcije "Bosna".

Apelaciju je podnio i zato što nadležni sudovi nisu postupili prema odluci Ustavnog suda BiH od 22. maja, koji je presudio da mu je bez validnog obrazloženja zabranjeno da ga posjećuju žena i djeca.

Zukiću je 14. jula produžen pritvor za još dva mjeseca.

Ustavni sud je na jučerašnjoj sjednici donio zaključak da su Zukiću povrijeđena prava na ličnu slobodu i bezbjednost Evropske konvencije o ljudskim pravima, jer su redovni sudovi propustili da u odluci o produženju mjere pritvora apelantu, uz postojanje osnova sumnje, daju relevantne i dovoljne razloge za produženje mjere pritvora, pri tome ponavljajući iste razloge i stereotipna obrazloženja, bez uvažavanja specifičnih okolnosti, koje zahtijeva kontinuirani pritvor.

Suđenje Zukiću i drugima počelo je u maju ove godine, a Zukić je jedan od glavnih aktera slučaja prodaje, odnosno kupovine radnih mjesta u javnim kompanijama.

Dok se nalazi u pritvoru, Zukiću i njegovoj porodici je otvoreno prijećeno, a posljednji slučaj je bio ubistvo njegovog konja.

XS
SM
MD
LG