Dostupni linkovi

Predsednica Hrvatske: Ostavka ministra odbrane je neprihvatljiva


Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović izjavila danas da je iznenađena vešću o ostavci ministra odbrane Damira Krstičevića i ocenila da on ne snosi odgovornost za to što vojska nije bila ranije poslata na požarom ugrožena područja oko Splita.

"Jako sam iznenađena da je ministar Krstičević ponudio ostavku, ona je apsolutno neprihvatljiva. On je odličan ministar i jako dobro radi svoj posao, te ne snosi odgovornost za to što se dogodilo", rekla je predsednica za "Jutarnji list" pošto je objavljeno da je Krstičević zbog njene kritike podneo neopozivu ostavku.

Ona je rekla da Vojska "ne može sama da izađe na teren, već mora da bude pozvana".

"I u ovoj situaciji odgovornost imaju oni koji su na terenu krivo procenili situaciju i prekasno pozvali u pomoć vojsku, iako su znali da im je ona sve vreme na raspolaganju. Vojska je na kraju krajeva obavila jako dobar posao", rekla je predsednica.

"Jutarnji list" prethodno je objavio izjavu ministra odbrane da podnosi ostavku, iako je prethodno rekao da se stavlja "na raspolaganje" ako se procei da vojska nije dobro odradila posao.

Njegova odluka usledila je pošto je predsednica danas u Salcburgu gde je na jednom sastanku, rekla da da je vojska trebalo da ranije bude upućena na požarom ugroženo područje između Splita i Omiša.

Za razliku od predsednice, premijer Hrvatske Andrej Plenković je u Splitu danas rekao da je sistem funkcionisao kako treba i odbacio kritike da nije učinjeno dovoljno i da se moglo sprečiti širenje požara koji je sinoć stigao i do Splita.

XS
SM
MD
LG