Dostupni linkovi

Macron i Trump na vojnoj paradi u Parizu


Parada na Champs-Elysees organizira se povodom 100 godina ulaska SAD u Prvi svjetski rat: Donald Trump i Emmanuel Macron
Parada na Champs-Elysees organizira se povodom 100 godina ulaska SAD u Prvi svjetski rat: Donald Trump i Emmanuel Macron

Francuski predsjednik Emmanuel Macron prisustvovat će danas vojnoj paradi na Dan Bastilje zajedno sa američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, javlja AFP.

Nakon toga, bit će obilježena i prva godišnjica terorističkog napada u Nici.

Parada na čuvenoj pariškoj aveniji Champs-Elysees organizira se povodom 100 godina ulaska Sjedinjenih Američkih Država u Prvi svjetski rat. Sudjelovat će konjica, helikopteri, avioni i pješadija.

"Ovo je sjajna državna proslava. Jedva je čekamo. Bit će spektakularna. Naše dvije nacije su zauvijek ujedinjenje u duhu revolucije i borbi za slobodu", rekao je Trump na zajedničkoj konferenciji za novinare s Macronom koja je jučer održana u Parizu.

Macron će danas održati kratak govor na početku parade kako bi evocirao uspomene na slavne dane Francuske, uprkos tome što je prošle godine ovu zemlju na ovaj dan zadesila velika tragedija u Nici.

Napad u Nici
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:39 0:00

Od novembra 2015. godine u seriji terorističkih napada, uključujući i onaj u Nici kada je napadač kamionom pregazio desetine ljudi, u Francuskoj je ubijeno više od 130 osoba, a vlada je proglasila vanredno stanje koje je i danas na snazi.

Više od 130.000 pripadnika sigurnosnih službi angažirano je na osiguranju proslava Dana Bastilje širom zemlje, saopćilo je ministarstvo unutarnjih poslova.

Macron će odmah nakon parade otputovati u Nicu na jug zemlje, kako bi obilježio godišnjicu tragičnog napada u kojem je smrtno stradalo 86 osoba.

XS
SM
MD
LG