Dostupni linkovi

Čović i Izetbegović različito nakon sastanka u Predsjedništvu


Članovi Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović i Dragan Čović
Članovi Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović i Dragan Čović

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH, Dragan Čović sastao se danas s liderima Stranke demokratske akcije (SDA) i Saveza za bolju budućnost (SBB), Bakirom Izetbegovićem i Fahrudinom Radončićem nakon čega je kazao da ništa posebno nije dogovoreno, osim da treba uraditi sve što je potrebno kako bi BiH dobila kandidatski status za EU.

Čović je izrazio uvjerenje da će Izborni zakon BiH biti usvojen.

Komentarišući Čovićevu izjavu da su stavovi Hrvatskog narodnog sabora o prijedlogu izmjena Izbornog zakona zapravo stavovi SDA, Izetbegović je rekao da je zamolio lidera HDZ-a da takve stvari ne rade kako ne bi dolazili u situaciju da se uzajamno demantuju.

On smatra da se Čović, uprkos upozorenju da to ne radi, ponašao nefer, ističući da će SDA imati svoj prijedlog izbornog zakona kada kroz procedure prođe HDZ-ov prijedlog.

"Izborni zakon BiH će do kraja mjeseca završiti svoj putu u Domu naroda, bit će usvojen u obliku kako je predloženo i u 9. i 10. mjesecu će biti u Zastupničkom domu BiH", kazao je Čović.

Izetbegović je rekao da bi se Čović trebao okrenuti onima s kojima živi, a to su, prema njegovim riječima, SDA i Bošnjaci, ocjenjujući da je BiH išla naprijed svaki put kad je ta sprega bila zdrava i funkcionisala.

"Sprega Banja Luke i Mostara, odnosno Hrvatskog narodnog sabora i HDZ-a, ne može dati dobro ni za koga u ovoj zemlji. Dvojica protiv jednog u BiH, ne bih rekao da ičeg dobrog može donijeti, uključujući u to i Hrvate", istakao je Izetbegović.

Čović se juče sastao u Mostaru sa predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom kada su dogovorili međusobnu podršku - SNSD će podržati HDZ-ov prijedlog izbornog zakona, a HDZ BiH neće glasati za odluke koje idu na štetu Republike Srpske.

Odgovorajući na pitanje o mogućnosti izbacivanja SDA iz vlasti na nivou BiH i Federacije BiH, Izetbegović je rekao da to nije moguće, ali da postoji mogućnost da se sve pretvori u političku agoniju i nepotrebno politikantstvo.

Upoređujući odnose u BiH i Hrvatskoj, Izetbegović je rekao da su tamo pale već dvije vlade, a da u BiH SDA nastoji da složi "rogove u vreći za sve što je bitno za ovu zemlju".

"Imali smo situaciju da predstavnici Srba u Vijeću ministara BiH prihvate Transportnu zajednicu i saglase se da je treba potpisati, a izmaknu se hrvatski ministri dok mi činimo koliko možemo", naveo je Izetbegović i zapitao zašto Hrvati, koji žele da budu nosioci evropskih procesa, miniraju Transportnu zajednicu, čiji dio treba da bude i BiH.

Da stvari ne funkcionišu kako treba ranije je ukazao i Fahrudin Radončić koji je istakao da s Bakirom Izetbegovićem više ne namjerava razgovarati, ali da on nije jedini krivac za krizu u državnom parlamentu.

Čović je nakon sastanka podsjetio da u ponedjeljak preuzima predsjedavanje Predsjedništvom BiH i da planira preuzeti odgovornost za ono što je potrebno napraviti da bi BiH dobila kandidatski status.

Upitan o kritikama koje je Radončić uputio na račun Obavještajno sigurnosne agencije (OSA), Čović je kazao da u toj agenciji puno stvari ne štima i da djeluje kao jedan parasistem.

Osvrnuo se i na inicijativu njemačke kancelarke Angele Merkel za građansko uređenje BiH rekavši da je siguran da Merkel o tome ne priča s bilo kim i da sigurno nije pričala s predsjednicom Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović, niti s bilo kim iz te zemlje.

Čović kaže da Njemačka ima daleko važnijih prioriteta od toga kako će BiH biti uređena.

XS
SM
MD
LG