Dostupni linkovi

Čović i Dodik: Odluka na nivou BiH neće biti bez političkog dogovora


Dodik i Čović nedavno su se susreli u Banjoj Luci
Dodik i Čović nedavno su se susreli u Banjoj Luci

Odluke na nivou BiH neće se više moći donositi bez da su usaglašene politički, poručio je član Predsjedništva BiH i lider Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović nakon sastanka sa predsjednikom RS i liderom Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Miloradom Dodikom.

"Ne postoji mogućnost da išta više izađe iz Vijeća ministara ako nije do kraja izbalansirano i prethodno dogovoreno, niti iz Parlamenta niti iz Vijeća ministara", rekao je Čović nakon sastanka u Mostaru.

Dodik je kazao kako nije zadovoljan radom Vijeća ministara BiH, te da se odluke donose na štetu RS.

"Vidjeli smo to na primjeru Transportne zajednice. Nije RS protiv toga da se usaglasi, ali želimo da odluke koje izlaze iz BiH budu proizvod mehanizma koordinacije. Neće biti ni Upitnika, ni ničega dok se ne uspostavi mehanizam koordinacije", rekao je Dodik.

On je naveo da Vijeće ministara nema podršku parlamentarne većine, ne radi svoj posao u skladu s Ustavom i donosi odluke protiv interesa Republike Srpske.

"Nemamo prigovore na ministre iz reda hrvatskog naroda, ali vidimo udruživanje srpskih i bošnjačkih ministara protiv Republike Srpske i pozicioniranja hrvatskog naroda u BiH", rekao je Dodik.

On je dodao da će SNSD podržati prijedlog HDZ-a BiH za izmjenu Izbornog zakona BiH, jer u njemu vidi i šansu da se popravi položaj srpskog naroda u Federaciji BiH, a podržaće i formiranje TV kanala na hrvatskom jeziku u Federaciji.

Odgovarajući na pitanja novinara u vezi sa radom Obavješajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH, Dodik je rekao da je to neprijateljska organizacija koja svoje kapacitete usmjerava protiv Republike Srpske i Srbije.

Dodik i Čović nedavno su se susreli u Banjaluci gdje je dogovoreno da HDZ ne glasa za pitanja za koja SNSD kaže da su protiv interesa RS-a.

Predsjednik HDZ-a BiH sastat će se i s čelnikom Stranke demokratske akcije (SDA) Bakirom Izetbegovićem sutra u Sarajevu te vjerovatno i s predsjednikom Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudinom Radončićem.

XS
SM
MD
LG