Dostupni linkovi

Mandićev branilac pisao stranim ambasadama u Crnoj Gori


Advokat Miroje Jovanović
Advokat Miroje Jovanović

Advokat Miroje Jovanović, branilac jednog od čelnika opozicionog Demokratskog fronta (DF) Andrije Mandića, obratio se diplomatskim predstavništvima u Crnoj Gori uoči početka suđenja u slučaju "Državni udar", navodeći da se boji za vlastitu sigurnost, te da se optuženi nadziru i da im se oduzimaju pasoši.

On je naveo kako postoje "brojne zloupotrebe i nezakonitosti" u postupanju državnih organa u vezi sa tim postupkom.

Jovanović je pisao abasadama zemalja članica EU, Velike Britanije, SAD, Rusije, Kine, te misijama EU i OEBS-a, uoči početka suđenja 19. jula.

Novosadski advokat, koji zastupa Mandića i njegovog vozača Mihaila Čađenovića, posebno se u pismu osvrnuo na svjedoka saradnika crnogorskog tužilaštva Sašu Sinđelića, navodeći da je on, sudskim vještačenjem dokazano, "psihički bolesna osoba", te da poznaje specijalnog tužioca Milivoja Katnića 15 godina.

Sinđelić je ključni svedok crnogorskog tužilaštva u postupku protiv 14 državljana Rusije, Srbije i Crne Gore optuženih da su na dan oktobarskih parlamentarnih izbora planirali nasilnu smenu vlasti s ciljem da se zaustavi ulazak Crne Gore u NATO.

On je po navodima tužilaštva bio zadužen za kontakte sa optuženim ruskim obavještajcima Eduardom Šišmakovom i Vladimirom Popovom, označenim da su bili organizatori osujećene zavjere, i optuženima za pokušaj terorizma.

Među optuženima su čelnici opozicionog Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević i penzionisani general Žandarmerije Srbije Bratilsav Dikić.

XS
SM
MD
LG