Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Radnici druge smene u Fiatu nastavljaju štrajk


Fiat Kragujevac

Radnici druge smene u proizvodnom delu kragujevačke fabrike Fiat automobili Srbija odlučili su večeras da će ipak nastaviti štrajk, iako su radnici prve smene jutros odlučili da prekinu štrajk i u petak počnu da rade.

"Nakon što su radnici prve smene većinom glasova odlučili da prihvate ponudu Vlade Srbije da u petak počnu proizvodnju kako bi istog dana počeli i pregovori sa rukovodstvom Fiata, radnici druge smene su jednoglasno odbili taj predlog i glasali za nastavak štrajka”, kaže za Radio Slobodna Evropa Zoran Stanić, poverenik Ujedinjenog granskog sindikata Nezavisnost kompanije Fiat Krajsler automobili Srbija.

On ističe da je sada potpuno neizvesno kako će se razvijati situacija sa generalnim štrajkom koji traje od 27.juna.

“Kada se saberu glasovi radnika prve i druge smene jasno je da se dve trećine izjasnilo za nastavak štrajka. Sutra je novi dan pa ćemo videti šta dalje", kaže Stanić.

On je podsetio da je danas u Beogradu održan sastanak sa ministrom privrede Goranom Kneževićem, nakon čega su radnici prve smene odlučili da u petak u 6.00 časova ujutru ponovo počnu proizvodnju, kako bi istog dana u 8.00 sati ujutru počeli pregovori koji bi trajali do nedelje do 19 časova.

Pojedini mediji su, pozivajući se na nezvanične izvore, najavili da će u Kragujevac u petak doći izvršni direktor Fiat Grupe Alfredo Altavila od koga se očekuje da u pregovorima sa predstavnicima Štrajkačkog odbora i Vladom Srbije pokuša da okonča višednevni prekid proizvodnje fiata 500L izazvan generalnim štrajkom.

Nakon današnje odluke radnika druge smene ta mogućnost je dovedena u pitanje jer Fiat, shodno svojoj praksi da ne pregovara dok traje štrajk, traži da se on prekine kako bi se stvorio preduslov za početak pregovora o zahtevima radnika.

Proizvodni radnici FCA su u generalnom štrajku od 27. juna, od kada traže povećanje bruto osnovice za obračun zarada na 50.000 dinara, drugačiju organizaciju posla radi rasterećenja radnika koji rade više operacija, isplatu ostvarenih bonusa efikasnosti i naknadu troškova prevoza za angažovanje van standardnog radnog vremena.

Tokom 12 dana potpune obustave rada, nije proizvodeno 4.880 automobila, a sutra će taj broj biti povećan na čitavih 5.320.

Veliku štetu trpe i kooperantske firme u industrijskoj zoni “Grošnica” u kojima je obustavljena proizvodnja delova za ugradnju u fiat 500L.

XS
SM
MD
LG