Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Za RSE potvrđeno: Nove optužnice za paljenje ambasade SAD u Beogradu


Američka ambasada u Beogradu nakon nemira u februaru 2008.

U Višem sudu u Beogradu Radiju Slobodna Evropa je potvrđen prijem optužnice Višeg tužilastva u Beogradu protiv pet policijskih službenika koji su komandovali policijom 21. februara 2008. godine, kada je, nakon mitinga održanog pod imenom “Kosovo je Srbija”, zapaljena ambasada Sjedinjenih Američkih Država, a kamenovana ambasada Nemačke

Oni se terete za teško delo protiv opšte sigurnosti i zloupotrebu službenog položaja, prenosi portal Insajder.net koji je imao uvid u optužnicu.

Optužnica je podignuta 20. aprila 2017. godine, a sudu je dostavljena 8. maja. Optužnica još uvek nije stupila na pravnu snagu.

Insajder prenosi da je, prema optužnici, prvooptužen Slobodan Vukolić, koji je bio načelnik Uprave policije Beograda i koji je rukovodio štabom formiranim zbog održavanja skupa „Kosovo je Srbija“. Dodaje se da su optuženi i general Stevan Bjelić, u to vreme načelnik beogradske policije, kao i general Mladen Kuribak, tadašnji načelnik Uprave policije MUP-a Srbije.

Optužen je i Zoran Rašković koji je bio zamenik rukovodioca štaba te večeri, a koji je inače bio načelnik Odeljenja za operacije u komandi Žandarmerije, a na optužnici je i Bojan Marković koji je bio komandant odreda Žandarmerije u Kraljevu, prenosi Insajder navode iz optužnice.

Podsetimo da je u Višem sudu u Beogradu u toku ponovno suđenje optuženima za paljenje zgrade Ambasade SAD, koje je ponovo počelo 5. juna ove godine.

Prošle godine, Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je prvostepenu presudu sedmorici osuđenih na uslovne kazne i naložio da se ponovi suđenje.

Okrivljeni su u tom procesu bili su osuđeni su na šest do 10 meseci uslovne kazne.

Oni su optuženi da su ispred objekta Ambasade Sjedinjenih Američkih Država "opšte opasnom radnjom izazvali opasnost za život i telo ljudi i imovinu većeg obima".

U neredima nakon mitinga u februaru 2008. godine povređeno je 78 građana i 52 policajca. Usled požara koji je izazvan u Ambasadi SAD jedan od učenika protesta je izgubio život.

XS
SM
MD
LG