Dostupni linkovi

Hamburg: Povrijeđeno 160 policajaca, uhapšeno 45 demonstranata


Neredi na protestu antiglobalista u Hamburgu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:41 0:00

Neredi na protestu antiglobalista u Hamburgu

U protestima koji su danas nastavili antoglobalisti u Hamburgu, gdje se održava samit lidera G20 do sada je povrijeđeno 160 policajaca, a zatvoreno 45 demonstranata.

Portparol policije Andy Grote rekao je novinarima da je u policiji zadržano još 15 demonstranata.

Ulične demonstracija i nasilje primorali su prvu damu SAD Melaniu Trump da ostane u rezidenciji u Hamburgu i ne ode na događaj o klimatskim promjenama organiziran za supruge političkih lidera.

"Policija Hamburga ne može nam dati garancije za napuštanje rezidencije", rekao je portparol prve dame Stephanie Grisham.

Reuters navodi da su antikapitalistički učesnici protesta zapalili automobile, barikade i kante za smeće.

Prema navodima policije, učesnici protesta su probušili gume na automobilu koji pripada kanadskoj delegaciji koja je došla na samit i razbili prozore konzulata Mongolije.

Portparol policije rekao je da je samo mala grupa krajnjih ljevičara ili anarihsta umiješana u nasilje, a da je većina od oko 100.000 demonstranata mirno protestirala.

Kako je prethodno objavljeno, učesnici su na patrolna policijska vozila bacili molotovljeve koktele.

"U toku je operacija protiv nasilnih pojedinaca koji su bacili molotovljeve koktele i otvorili vatru na patrolna policijska kola u blizini okruga Altona u Hamburgu", napisala je njemačka savezna policija na Twitteru, prenosi AFP.

U četvrtak uvečer došlo je do sukoba policije s demonstrantima na protestu antiglobalista, koji su gađali policajce flašama, petardama i drugim predmetima.

XS
SM
MD
LG