Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Stali kooperanti 'Fiata'


Montažne trake u fabrici i dalje zaustavljene

Zbog potpune obustave rada i prekida proizvodnje Fiatovog automobila modela 500L rad su prekinule i kooperantske firme koje matičnu fabriku snabdevaju delovima.

Montažne trake u fabrici i dalje su zaustavljene a predsednik Štrajkačkog odbora Zoran Marković je potvrdio za Radio Slobodna Evropa da prestanak rada kooperativnih firmi izaziva dodatne gubitke.

“Mi zbog štrajka dnevno gubimo 440 vozila i to je velika šteta, a dok montažne trake u FCA stoje, ne rade ni naši kooperanti, tako da se gubci uvećavaju i kod sanbdevača. Većina naših kooperanata, svakoga dana zaposlene vraća kućama, jer ne žele da gomilaju zalihe”, kaže Marković.

Naš sagovornik je najavio da se očekuje da skupu koji je najavljen za danas ispred upravne zgrade kompanije u Kragujevcu prisustvuje i predsednik Samostalnog sindikata metalaca Srbije Zoran Vujović, dodajući “da je za sada neizvesno da li će njemu biti dozvoljen ulazak u fabrički krug”.

Proizvodni radnici FCA traže povećanje bruto osnovice za obračun zarada na 50.000 dinara, drugačiju organizaciju posla radi rasterećenja radnika koji rade više operacija, isplatu ostvarenih bonusa efikasnosti i naknadu troškova prevoza za angažovanje van standardnog radnog vremena.

Kompanija FCA Srbija još uvek se ne oglašava povodom genralnog štrajka koji traje već šesti dan, niti reaguje na zahteve sindikata za početak pregovora pa se za sada ne nazire rešenje ovog problema.

XS
SM
MD
LG