Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Obostrane optužbe za povredu granice u Piranskom zaljevu


Piranski zaljev, granica između Hrvarske i Slovenije

Nakon nekoliko incidenata vezanih proteklog vikenda u Piranskom zaljevu, odnosno Savudrijskog vali, i Hrvatska i Slovenija najavljuju diplomatske akcije.

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec najavio je da će Ljubljana u ponedjeljak diplomatskom notom prosvjedovati protiv uplovljavanja hrvatskih ribara iz Savudrije i intervencije hrvatske policije u Savudrijskoj vali u subotu.

"Diplomatsku notu ćemo poslati u ponedjeljak popodne, a s njom će Zagreb biti službeno upoznat u utorak", kazao je Erjavec za komercijalnu postaju POP-TV.

Prema interpretaciji slovenske strane, u subotu je došlo do graničnog incidenta u Piranskom zaljevu, kada su hrvatski ribari uplovili i lovili ribu do polovice zaljeva, na području za koje Ljubljana tvrdi da je pod njezinim nadzorom, prenosi Hina.

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova priopćilo je u ponedjeljak da će upozoriti Sloveniju diplomatskim putem na neprihvatljivost povrede hrvatskih voda u Piranskom zaljevu i pozvati slovensku stranu da se ubuduće suzdrži od takvog postupanja.

U priopćenju hrvatskog ministarstva se navodi da "u području Savudrijske vale, odnosno Piranskog zaljeva, kao i ispred njega, treba poštovati privremenu liniju razgraničenja između dvije države koja prolazi linijom sredine, kao što je to bilo i u doba bivše države", prenose agencije.

XS
SM
MD
LG