Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Optužni prijedlozi za ploču Francetiću i 'Za dom spremni'


Jure Francetić, 1942.

Ličko-senjska policija u subotu je podnijela optužne prijedloge protiv organizatora skupa obilježavanja obljetnice rođenja osnivača zloglasne ustaške "Crne legije" Jure Francetića u Otočcu tereteći ih da su uzvikom "Za dom spremni"i isticanjem nezakonitih simbola remetili javni red i mir.

Optužni prijedlozi zbog kršenja Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira podneseni su protiv 87-godišnjeg predsjednika nevladine udruge HAZUD-a Dragana Hazlera koji je kod rodne kuće Jure Francetića uzvikivao "Za dom spremni" i glasnogovornika te udruge 74-godišnjeg Ivana Biondića koji je papirnatu foto-kopiju ploče Francetiću nalijepio na spomenik braniteljima Domovinskog rata.

Optuženi muškarci su prema riječima glasnogovornice ličko-senjske policije Maje Brozičević organizirali skupu u Otočcu, a foto-kopija im je oduzeta kao dokaz za prekršajni postupak.

Biondić kaže da je spreman na sankcije iako smatra da na toj foto-kopijikao ni na ploči nema ništa spornog. Dodao je da je sadržaj ploče "revidiran", pa tako ni na oduzetoj ploči ni foto-kopiji ploče nema slova „U“, riječi ustaša ni pokliča "Za dom spreman" koji je zamijenjen porukom "Za istinu spremni".

Ličko-senjska policija jučer je organizatorima oduzela dvije ploče koje su danas trebale biti javno istaknute u Otočcu kao spomen obilježje Juri Francetiću.

XS
SM
MD
LG