Dostupni linkovi

Evropa odala počast Kohlu, 'pravom Evropljaninu'


Komemoracija Helmutu Kohlu u Strazburu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:50 0:00

Više od 20 šefova država i vlada, jedan bivši kralj i više stotina zvaničnika prisustvovali su današnjoj komemoraciji u Evropskom parlamentu u Strazburu povodom smrti bivšeg kancelara Njemačke Helmuta Kohla.

Oni su naglasili da je Kohl doprinio ujedinjenju Evrope i doveo de pomirenja bivših protivnika na kontinentu. Kovčeg prekriven evropskom zastavom kojeg je unijelo osam njemačkih vojnika, postavljen je na postolje u centru sale za ovu ceremoniju, prvu takvu u istoriji Evropske unije.

Tri vijenca bila su ispred kovčega: jedan u bojama Njemačke, drugi Evropske unije i treći njegove supruge, na kojem piše "S ljubavlju, Majke".

"Helmut Kohl bio je pravi Evropljanin i prijatelj. Evropa mu duguje mnogo", rekao je uoči ceremonije predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker.

Kojl je umro 16. juna, u 88. godini. Bio je tvorac ponovnog ujedinjenja Njemačke 1990. godine i najduže od svih od Drugog svjetskog rata bio je kancelar (1982-1998).

Kohl je bio zagovornik širenja Evrope na istok i s francuskim predsjednikom Francoisom Mitterrandom glavni arhitekta Mastrihtskog ugovora EU i uvođenja zajedničke evropske valute - eura.

Još za života je postao historijska ličnost konzervativne Hrišćansko-demokratske unije (CDU) i smatra se da njemu sadašnja kancelarka Angela Merkel duguje svoj politički uspon 1990-ih godina.

"Njegovo nasljeđe za Evropu je ogromno", rekao je Juncker i dodao da na ceremoniji govori kao prijatelj, a ne kao zvaničnik.

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev rekao je na komemoraciji u Strazburu da je "Kohl bio tvorac svhetskog poretka" i dodao da će pokojni kancelar u Rusiji ostati zapamćen kao "prijatelj, mudra i iskrena osoba".

Bivši američki predsjednik Bill Clinton rekao je da je Kohl pružio šansu da "budemo uključeni u nešto veće od nas samih, od naših mandata ili prolaznh karijera".

Predshednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani rekao je da Kohl zaslužuje "počasno mjesto u panteonu Evrope" zbog toga što je bez oklijevanja pružao ruku prijateljstva novim demokratijama u istočnoj Evropi poslije pada Željezne zavjese.

Njemačka kancelarka Angela Merkel koja je bila ministarica za vrijeme Kohla tokom 1990-ih, rekla je da bi mogla ispričati mnoge anegdote o njemu, ali da sve to blijedi prema njegovim životnim dostignućima.

Merkel je rekla da je Kohl promijenio živote mnogih širom cijele Evrope.

"Životi miliona ljudi bili bi mnogo drugačiji bez Helmuta Kohla uključujući i moj život. Dragi Helmute Kohle, zahvaljujući tebi ja stojim ovdje danas. Hvala za šansu koju si pružio meni i mnogim drugima", rekla je Merkel.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je rekao da je Kohl za Francusku bio važan sagovornik i saradnik ali više od toga - bio je prijatelj. Macron je rekao da su došli danas odati počast tragu koji je on ostavio u historiji.

Ceremoniji je prisustvovalo 17 vođa EU, među kojima i britanska premijerka Theresa May. Španiju je predstavljao bivši kralj Juan Carlos i bivši premijer Felipe Gonzalez, a Italiju bivši predsjednik Evropske komisije i bivši premijer Romano Prodi.

U ime Portugala došao je Jose Manuel Barroso, bivši predsjednik Evropske komisije i bivši premijer. Mnogi lideri koji su sarađivali s Kohlom, kao što su Jacques Delors, Valery Giscard d'Estaing, Jacques Chirac i Rus Mihail Gorbačov koji nisu mogli doći na ceremonij zbog zdravlja.

Na ceremoniji je govorilo osam zvaničnika među kojima predsjednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani, predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk i predsjednik Evropske komisije Juncker.

Prvi put se u historiji Evropske unije organizuje ceremonija odavanja počasti jednom od troje vođa koji su proglašeni počasnim građanima Evrope, rekao je Juncker. Druga dvojica su Francuzi Jean Monnet koji je umro 1979. i Jacques Delors, koji ima 91 godinu.

Poslije komemoracije u Strazburu, kovčeg s tijelom Kohla bit će helikopterom prenijet u Njemačku u Ludvigshafen, u kojem je živio, a potom u Špajer, gdje će biti sahranjen.

XS
SM
MD
LG