Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Gruevski o optužnicama: Klasični politički progon


Gruevski na konferenciji za novinare

Lider VMRO-DPMNE i bivši premijer Makedonije Nikola Gruevski ocijenio je da su optužnice koje je Specijalno tužilaštvo najavilo protiv njega i nekih njegovih bliskih saradnika "klasični politički progon", čiji je cilj da se uništi najveća opoziciona stranka.

Makedonsko Specijalno tužilaštvo za prisluškivane razgovore objavilo je juče da će do kraja ovog mjeseca podnijeti 17 novih optužnica, u kojima su, među optuženima, bivši premijer i lider VMRO DPMNE Nikola Gruevski i funkcioneri njegove vlade i stranke.

"VMRO-DPMNE je napadnuta. Nikad u istoriji nije se dogodio ovakav progon političkih protivnika, sa ciljem da se ova partija uništi ili ućutka", rekao je Gruevski na konferenciji za novinare, prenose makedonski mediji.

On je Specijalno tužilaštvo nazvao "kancelarijom" vladajuće SDSM, stranke Zorana Zaeva, te rekao da su optužnice bez ikakvog pravnog osnova.

"Konstruktivnost u našem djelovanju završava se danas", izjavio je Gruevski.

Tužilaštvo je, kako su prenijeli makedonski mediji, najavilo i da će od Krivičnog suda zatražiti da odredi pritvor za 18 osumnjičenih, među kojima su funkcioneri sada opozicionog VMRO DPMNE.

Na tom spisku se nalaze Nikola Gruevski, bivša ministrica policije Gordana Jankulovska, bivši šef državne sigurnosti Sašo Mijalkov, bivši ministar za transport i veze Mile Janakieski, donedavna ministrica kulture Elizabeta Kančevska Milevska, te glavni urednik televizije Sitel Dragan Pavlović, koji je poznat pod nadimkom Latas.

XS
SM
MD
LG