Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Gruevski među optuženima zbog prisluškivanja


Makedonsko specijalno tužilaštvo za prisluškivane razgovore objavilo je danas da će do kraja ovog mjeseca podnijeti 17 novih optužnica, u kojima su, među optuženima, bivši premijer i lider VMRO DPMNE Nikola Gruevski i funkcioneri njegove vlade i stranke, prenosi Beta.

Tim optužnicama su obuhvaćene 94 osobe i sedam firmi, rekla je specijalna tužiteljica Katica Janeva na konferenciji za novinare, koja je održana dan prije isteka zakonskog roka u kojem specijalno tužilaštvo treba podnijeti optužnice.

Tužilaštvo je, kako su prenijeli makedonski mediji, najavilo i da će od Krivičnog suda zatražiti da odredi pritvor za 18 osumnjičenih, među kojima su funkcioneri sada opozicionog VMRO DPMNE.

Na tom spisku se nalaze Nikola Gruevski, bivša ministrica policije Gordana Jankulovska, bivši šef državne sigurnosti Sašo Mijalkov, bivši ministar za transport i veze Mile Janakieski, donedavna ministrica kulture Elizabeta Kančevska Milevska, te glavni urednik televizije Sitel Dragan Pavlović, koji je poznat pod nadimkom Latas.

Specijalna tužiteljica Katica Janeva je rekla da neće moći biti podignuta optužnica za slučaj Talir, u kojem je za nezakonito finansirane stranke VMRO DPMNE prvoosumnjičeni Nikola Gruevski, jer je rok za istragu bio previše kratak.

"Neko ko je u prethodnih osam godina vodio nezakonitu kampanju ne može da se istraži za jedan mjesec", rekla je Janeva, ali je istakla da će istraga u tom i u drugim slučajevima biti nastavljena, jer je sadašnjim zakonskim rješenjima predviđeno da to tužilaštvo postoji još pet godina.

Specijalno tužilaštvo za prisluškivane razgovore formirano je dogovorom za rješavanje političke krize, nazvanim 'Dogovor iz Pržina', i imalo je rok od 18 mjeseci da podigne optužnice.

Tužilaštvo je napravljeno da bi istražilo ko je u Makedoniji nezakonito prisluškivao od 2008. do 2015. i slučajeve kriminala koji se spominju u prisluškivanim razgovorima.

Nova vlada, koju predvodi Socijdemokratski savez Makedonije, koji je i otkrio slučaj masovnog neovlaštenog prisluškivanje tokom vladavine Nikole Gruevskog, pokušava da pronađe zakonski način da Specijalno tužilaštvo može da nastavi podizati optužnice.

Prema informacijama iz Specijalnog tužilaštva do sada je preslušano oko 50 odsto prisluškivanih razgovora, koje je krajem 2015. nakon formiranja tog tužilaštva, dostavio lider SDSM Zoran Zaev.

Od početka rada Specijalno tužilaštvo je naišlo na jak otpor i opstrukcije institucija vlasti i pravosudnih organa, koje je godinama čvrsto kontrolisao VMRO DPMNE.

Specijalno tužilaštvo za prisluškivane razgovore je do sada podiglo tri optužnice, u kojem je u jednom prvoptuženi za naručivanje političkog nasilja Nikola Gruevski.

Među optuženima u druga dva slučaja su i bivša ministrica policije Gordana Jankulovska i gradonačelnik Bitolja Vladimir Talevski.

XS
SM
MD
LG