Dostupni linkovi

Hrvatska odustaje od uvođenja obaveznog vojnog roka


Ilustrativna fotografija

Hrvatska odustaje od uvođenja obaveznog vojnog roka, najavio je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstićević. Odgovarajući na novinarski upit o mogućnosti uvođenja obaveznog „temeljnog vojnog osposobljavanja“, kako se ta opcija službeno nazivala, ministar je kazao kako „više ne postoji namjera uvođenja vojnog roka i vjerujemo da ćemo ove godine donijeti odluku u kojem pravcu ići.“

Krstićević je to kazao u Središtu za temeljnu obuku u Požegi na polaganju prisege ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju. On je kazao kako je Hrvatskoj vojsci potrebno pomlađivanje, ali da se ono provodi kroz vojno osposobljavanje na dobrovoljnoj bazi, za što postoji pojačan interes.

Radi se o drugoj ovogodišnjoj generaciji ročnika - njih gotovo 400, od čeka su 94 žene. To je četvrtinu od ukupnog broja. Kako je ove godine znatno porastao interes za dragovoljno vojno osposobljavanje, u rujnu se planira treći ciklus obuke, najavio je ministar.

Obavezno služenje vojnog roka u Hrvatskoj je „zamrznuto“ 2008. godine, njegovo ponovno uvođenje inicirala je predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović još tijekom svoje izborne kampanje pred dvije i po godine, a početkom ove godine Ministarstvo obrane je izišlo sa prijedlogom operacionalizacije njegovog uvođenja.

Ideja o ponovnom uvođenju vojnog roka tumačila se od njenih protivnika kao pokušaj militarizacije hrvatskog društva. Osim toga, upozoravalo se da je to izuzetno skup projekt, koji u konačnici ne bi rezultirao značajnijim jačanjem obrambenih sposobnosti Hrvatske vojske.

XS
SM
MD
LG