Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kuba osudila retoriku Donalda Trampa


Tramp je rekao da sporazum s Kubom koji je sklopio njegov prethodnik Barak Obama, "ne pomaže Kubancima, a bogati režim"

Kubanska vlada osudila je "neprijateljsku retoriku" predsednika Sjedinjenih Država Donalda Trampa koji je najavio novu američku politiku prema tom ostrvu, prenosi Beta.

U saopštenju objavljenom kasno sinoć na vladinim sajtovima i na televiziji, administracija predsednika Raula Kastra je saopštila da je Trampov govor bio "pun neprijateljske retorike koja podseća na vremena otvorene konfrontacije".

Ipak, kubanska vlada je saopštila i da je spremna da nastavi dijalog sa SAD o temama od zajedničkog interesa.

"Poslednje dve godine su pokazale da dve zemlje mogu da sarađuju i koegzistiraju na civilizovan način", navodi se u saopštenju kubanske vlade.

Tramp je juče objavio poništavanje sporazuma koji su SAD i Kuba sklopile 2014. i u govoru u Majamiju osudio "brutalni" kubanski režim.

Tramp je rekao da sporazum s Kubom koji je sklopio njegov prethodnik Barak Obama, "ne pomaže Kubancima, a bogati režim". On je obećao "bolji sporazum" za Kubance i za SAD.

Tramp je rekao da će nova politika biti usmerena na sprečavanje priliva novca kubanskoj vojsci, policiji i obaveštajnim službama.

Ambasade će ostati otvorene, kao i mogućnost sletanja aviona i pristajanja brodova u kubanske luke dok će putovanja biti ograničena na ona sa "obrazovnim ciljem".

XS
SM
MD
LG