Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Putin: Nema osnova za nove sankcije SAD protiv Rusije


Vladimir Putin u živom pogramu je odgovaro na pitanja građana, 15. jun 2017.

Ruski predsjednik Vladmir Putin izjavio je u četvrtak da nema razloga za uvođenje novih sankcija Sjedinjih Država njegovoj zemlji.

“Sada je američki Senat glasao o proširenju sankcija. Zašto je to učinio? U ovom trenutku se ništa posebno ne dešava. Dakle, to je bez iz ikakvog osnova i govori o internom političkom nadmetanju u SAD. Da nije Krima, onda bi potegli neko drugo pitanje da bi obuzdali Rusiju”.

Odluku o produženju dosadašnjih, i uvođenju novih sankcija, i to u formi zakona odborio je u srijedu Kongres SAD. Sankcije će stupiti na snagu nakon potpisa američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Putin je odgovarao na pitanja u redovnom televizijskom obraćanju naciji otvorenom za javnost.

SAD i Evropska unija su uveli seriju sankcija Rusiji zbog aneksije ukrajinskog poluostrva Krim 2014., i zbog pružanja podrške proruskim separtistima na istoku Ukrajine, u sukobu u kojem je od aprila 2014., ubijeno više od 10.000 ljudi.

Neposredno uoči glasanja u Kongresu, američki državni sekretar Rex Tillerson bezuspješno je apelovao na to zakonodavno tijelo da ne ograničava sposobnost Bijele kuće da pregovara sa Rusijom, odlukom da cementira postojeće sankcije uvedene Rusiji i uvede dodatne i to kroz zakon.

Nove mjere će pogoditi sve koji krše ljudska prava u Rusiji, sankcionisati rudarske, metalske i željezničke kompanije, što će biti značajno proširenje u odnosu na prvobitne mjere koje su sankcionisale samo ruski energetski i finansijski sektor.

Odgovarajući danas na pitanja građana putem društvnih mreža u živom TV prijenosu "Direktna linija", Vladmir Putin je rekao da se Rusija izvukla iz dugotrajne recesije i da "se ekonomija okrenula ka rastu".

Kako kaže ruski predsjednik, bruto društveni proizvod (BDP) u porastu je treći kvartal zaredom, a u raste i industrijska proizvodnja.

U isto vrijeme, broj ljudi koji žive ispod linije siromaštva u Rusiji je porastao na 13,5 posto.

Rusija je zapala u recesiju 2014., jer su cijene nafte drastično pale na svjetskim tržištima, a Rusiji su istovremeno uvedene sankcije zbog akcija u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG