Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Makron nakon susreta sa Mej: Ostanak Velike Britanije u EU još moguć


Mej i Makron danas u Parizu

Britanska premijerka Tereza Mej rekla je večeras u Parizu, na konferenciji za novinare predsednikom Francuske Emanuelom Makronom da je "datum za pregovore o Bregzitu 'sada' i da će pregovori početi iduće nedelje".

Makron je ponovio želju da pregovori "počnu što je pre moguće", ali je ipak kazao i da su "vrata i dalje otvorena za Veliku Britaniju da ostane u EU" sve dok pregovori o Bregzitu nisu završeni, jer, kad pregovori počnu, "mnogo je teže vratiti se unazad".

On je rekao da, sa evropskog stanovišta, dok god pregovori nisu završeni, još postoji mogućnost da se promeni sled događaja, ali je dodao da on poštuje odluku koju je o Bregzitu doneo "suvereni britanski narod".

Britanija je prošlog juna na referendumu glasala da izađe iz EU.

Mej je došla u Pariz oslabljena posle prevremenih parlamentarnih izbora prošle nedelje na kojima je njena Konzervativna partija izgubila većinu, a neki britanski zvančnici su nagovestili da London neće moći da pregovore o Bregzitu počne kako je planirano, 19. juna.

Govoreći o borbi protiv ekstremizma, Mej je rekla da će Velika Britanija i Francuska raditi zajedno da izvrše pritisak na internet kompanije da smanje ekstremističke sadržaje onlajn i nastojati da se uvedu pravne posledice za internet kompanije ako to ne budu uradile.

Makron je najavio "vrlo konkretan akcioni plan" za borbu protiv terorizma, zajedno sa Londonom.

XS
SM
MD
LG