Dostupni linkovi

Mej dobila mandat, Vlada uz podršku unionista


May: Formiraću novu vladu za 'Brexit'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:34 0:00

Aktuelna premijerka Velike Britanije Tereza Mej (Theresa May), iako njena stranka na jučerašnjim izborima nije osvojila apsolutnu većinu u parlamentu, danas je dobila mandat od kraljice za formiranje vlade i formiraće vladu uz podršku prirodnog saveznika, Demokratske unionističke partije (DUP) iz Severne Irske koja je osvojila 10 mandata.

Nakon susreta sa kraljicom Mej je izjavila da je dobila mandat, te da će formirati vladu kako bi državi obezbedila stabilnost i vodila Britaniju u razgovorima sa EU radi sklapanja uspešnog sporazuma o "Brexitu".

Mej je u obraćanju novinarima ispred ulaza u svoju rezidenciju rekla da u parlamentu može da se osloni na podršku svojih "prijatelja" iz DUP.

"Naše dve stranke imale su godinama dobru saradnju i zato sam uverena da ćemo moći da radimo zajedno u interesu čitavog Ujedinjenog Kraljevstva", rekla je Mej i obećala da će izgraditi zemlju kojoj niko neće biti zapostavljen.

"Ono što je zemlji potrebno više od bilo čega je izvesnost. Samo Konzervativna i Unionistička stranka mogu to da pruže", rekla je Mej.

Ona nije precizirala da li će napraviti formalnu koaliciju sa DUP ili će sa njima delovati kroz takozvani dogovor "poverenja i podrške", gde bi DUP podržao vladu u zamenu za neke ustupke.

Arlin Foster, lider DUP-a, partije koja boja brani stav da Severna Irska ostane deo Velike Britanije i ima konzervativan pristup socijalnim pitanjima, je, međutim, pojasnila da će njena stranka započeti pregovore sa Mej o pružanju podrške Konzervativnoj partiji. Foster je održala kratku konfrenciju za novinare i nije odgovarala na pitanja.

Konzervativna partija Tereze Mej osvojila je 318 poslaničkih mesta, a opozicioni laburisti 261 na vanrednim parlamentarnim izborima u Velikoj Britaniji, poslednji su podaci. To je manje od dosadašnjih 330 mandata u parlamentu sa 650 mesta i konzervativci neće moći da sami vladaju.

Mada su konzervativci osvojili 42,4, a laburisti 40 odsto glasova.​

Lider laburista Džeremi Korbin (Jeremy Corbyn) pozvao je prethodno Mej da podnese ostavku, jer je izgubila glasove, podršku i poverenje birača.

"Ako postoji poruka sa ovih izbora, ona glasi: premijerka je raspisala izbore jer je želela mandat. Pa, dobila je mandat u vidu izgubljenih poslaničkih mesta konzervativaca, glasova, podrške i poverenja. Smatram da je to dovoljno da ode (Tereza Mej) i omogući formiranje vlade koja će biti istinski predstavnik svih građana ove zemlje", istakao je Korbin.

On je dodao da su jučerašnji izbori bili "glasanje za budućnost, glasanje za nadu", navodeći da je dosta bilo mera štednje, rezova i smanjivanja socijalnih izdavanja, kao i smanjivanja troškova za javne službe. Korbin je ukazao da je učešće na ovim izborima mnogih koji ranije nisu glasali, pokazalo posvećenost "nečemu drugačijem".

Korbin pozvao Mej na ostavku
Korbin pozvao Mej na ostavku

Škotska nacionalna partija (SNP) je osvojila 35 mandata, a Liberalni demokrati 12.

SNP je doživeo veliki poraz jer su osvojili 21 mandat manje u odnosu na izbore 2015. Šef njenog poslaničkog kluba u britanskom parlamentu i potpredsednik partije Angus Robertson, izgubio je u svojoj izbornoj jedinici, a poražen je i Aleks (Alex) Salmond, bivši lider ove partije u vreme održavanja referenduma o nezavisnosti Škotske 2014.

Velškoj nacionalnoj partiji „Plaid Cymru" je pripalo četiri mandata, a Zelenima jedan.

Desničarska britanska Nezavisna partija (UKIP) nije ušla u parlament. Aktuelni lider desničarskog UKIPA Paul Natal (Pol Nutal) podnio je ostavku. Istovremeno, bivši čelnik ove partije Najdžel Faradž (Nigel Farage) je upozorio na "opasnost od održavanja drugog referenduma". U tom slučaju, on najavljuje povratak u politiku. On smatra da su konzervativci izgubili glasove zato što je pregovore o Brexitu trebalo da vodi premijerka Tereza Mej koja je pre referenduma bila protiv izlaska iz EU.

Liberalni demokrati neće praviti "paktove, sporazume, koalicije" sa drugim partijama kako bi im pomogli da formiraju vladu, kazao je za Skaj njuz jutros visoki zvaničnik ove stranke. Njen bivši lider i potpredsednik britanske Vlade Nik Klejg (Nick Clegg) nije uspeo da sačuva poslaničko mesto.

Brisel: Neizvesno o Brexitu

U prvim reakcijama iz Brisela, predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker (Jean Claude Jucker) je poručio: "Spremni smo da započnemo pregovore o Brexitu".

Visoka predstavnica EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Federika Mogerini (Federica Mogherini) sa foruma o bezbednosti u Pragu je poručila da je jasno da će se početak pregovora odužiti:

"Juče su naši britanski prijatelji izašli na glasanje. Godinu dana nakon referenduma, još ne znamo britansku poziciju o Brexitu i čini se teškim da predvidimo kada ćemo znati, jer demokratija često zahteva vreme i ja poštujem taj kompleksan proces", rekla je Mogerini.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, koji će nadgledati pregovore o povlačenju, upozorio je, pak, da će se Britanci suočiti sa čvrstim rokom za kompletiranje pregovora i rekao da treba izbeći rizik neuspeha od postizanja dogovora.

"Dajte sve od sebe da izbegnete da ne bude dogovora, kao rezulat toga što neće biti pregovora", poručio je Tusk.

Početak pregovora koji će trajati dve godine je predviđen za 19. jun. Budući je Bitanija već povukla Član 50 za početak pregovora o izlasku nije jasno kakav će mehanizam biti upotrebljen za odlaganje.

Nemačka vlada je odbila da komentariše ishod britanskih izbora.

"Nemačka vlada, naravno, prati ozbore veoma pažljivo kao i uvek kada je reč o tako bliskim i važnim partnerima, ali iz ljubaznosti i poštivanja nećemo komentarisati rezultat izbora dok je proces formiranja vlade u toku", rekla je Urlike Demer (Urlike Demmer), portparolka Angele Merkel, novinarima na press konferenciji, dodajući da se ništa što se tiče vremenskog okvira za Brexit nije promenilo.

Nemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel je, pak, rekao da su britanski glasači pokazali da ne žele da se sa njima niko poigrava, ali da se verovatno gubi vreme za pregovore o Brexitu. Nemački član Evropske komisije Ginter Oetinger (Guenther Oettinger) rekao je da nije jasno da li će pregvori početi kako je i planirano 19. juna.

Izvršni pregovarač EU​ Mišel Barnije (Michel Barnier) je na Twitteru naveo da će "Brexit pregovori početi kada Ujedinjeno Kraljevstvo bude spremno".

"Vremenski okvir i EU pozicija je jasna. Hajde da se skupa usmerimo na postizanje jasnog dogovora", naveo je evropski pregovarač.

Iako je Corbin naveo da se sa pregovorima o Brexitu treba nastaviti, francuski premijer Eduard Filip (Edouard Phillipe) je nakon ishoda izbora izrazio nadu da bi Britanija mogla napraviti nagli zaokret i tražiti da ostane u EU, što je, međutim, prilično neizgedno na ovoj tački.

U Briselu strahuju da bi nestabilna politička situacija u Britaniji mogla da dovede do njenog jednostranog napuštanja evropskog bloka bez pregovora, što bi stvorilo haotični pravni vakum koji bi naročito pogodio građane i kompanije. Istovremeno, Britanija bi se time lišila željenog sporazuma o slobodnoj trgovini sa EU, ocenjuje Rojters.

Tržište je negativno reagovalo na izborne rezultate. Funta je pala za dva odsto u odnosu na dolar.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG