Dostupni linkovi

Dauning strit: Nastavljaju se pregovori o vladi


Dauning strit
Dauning strit

Dauning strit je danas saopštio da su u toku pregovori sa severnoirskom Demokratskom unionističkom partijom (DUP) o novoj britanskoj vladi, dan pošto je objavljeno da je načelni dogovor postignut.Portparol Dauning strita saopštio je da je premijerka Tereza Mej razgovarala sinoć s predstavnicima DUP-a o finalizaciji dogovora.

"Želimo da se postigne ovaj dogovor jer će obezbediti stabilnost i sigurnost koje su državi potrebne u trenutku kada treba da započne Bregzit" (pregovori o izlasku Britanije iz EU), navodi se u saopštenju.

Konzervativci Tereze Mej osvojili su 318 od 650 mesta u parlamentu i najjača su stranka posle izbora, ali nemaju potrebnu većinu od 326 mesta. Nedostaje im osam mesta, što može da im obezbedi DUP, koji ima deset poslanika u parlamentu. ;

Britanska premijerka Tereza Mej imenovala je novog šefa kabineta posle ostavki dvoje njenih najbližih saradnika.

Gavin Barvel, bivši ministar za stanovanje, zameniće šefa kabineta Nika Timotija i premijerkinu savetnicu Fionu Hil koji su podneli ostavke.

Barvel je bio jedan od konzervativnih poslanika koji je ostao bez svog poslaničkog mesta na izborima u četvrtak, na kojima je Konzervativna stranka izgubila parlamentarnu većinu.

Mej je rekla da želi da prouči izbore i zašto nisu dali rezultat za koji se nadala i dodala da će Gavin imati važnu ulogu u tome.

Konzervativci Tereze Mej su osvojili 318 mesta u parlamentu i najjača su stranka posle izbora, ali nemaju potrebnu većinu od 326 mesta.

XS
SM
MD
LG