Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Bruxelles zabrinut da bi slabljenja May moglo odgoditi pregovore o Brexitu


Lideri Evropske unije strahuju da će gubitak parlamentarne većine britanske premijerke Therese May nakon vanrednih izbora odgoditi pregovore o Brexitu, koji su trebali početi ovog mjeseca te da bi zbog ishoda izbora moga biti veći rizik od neuspjeha, navodi Reuters.

Guenther Oettinger, evropski komesar iz Njemačke rekao je da je nejasno da li će pregovori početi 19. juna. Uz to, oslabljena britanska vlada je dodatni rizik da pregovori neće rezultirati dogovorom koji bi ublažio posljedice izlaska u martu 2019. godine.

"Treba nam vlada koja može djelovati. Sa slabim partnerom pregovori mogu krenuti u pogrešnom smjeru", rekao je Oettinger njemačkom radiju.

Šef diplomatije Njemačke Sigmar Gabriel izrazio je nadu da će Velika Britanija uskoro formirati Vladu kako bi nastavili pregovore oko Brexita.

Rekao je da su rezultati izbora poraz za May i da su Britanci pokazali da ne dozvoljavaju da se s njima igra.

"Mislim da je poruka izbora - imajte fer raspravu sa EU i još jednom razmislite da li je za Britaniju dobro da napušta EU na ovakav način", dodao je Gabrijel.

Francuski premijer Edouard Philippe je odmah sasjekao bilo kakvu priču o tome da bi Britanija mogla napraviti zaokret i zatražiti ostanak u Uniji – za šta bi trebala saglasnost cijele EU.

Finski premijer Juha Sipila izjavio je da će formiranje nove britanske vlade, vjerovatno, odgoditi početak pregovora.

"Situacija je nesigurna i ovo nikome nije u interesu", rekao je Sipila za nacionalne medije.

Bruxelles se nadao da bi ojačana May mogla biti spremnija na kompromise tokom pregovora te izlazak provesti brzo i bez problema. Sada će stvari biti teže, jer će May biti pritisnuta opozicijom i uvjetima koje je Unija postavila za napuštanje Evropske unije, navodi Reuters.

XS
SM
MD
LG