Dostupni linkovi

Kompromis MMF sa Nemačkom o Grčkoj, izbegnuta kriza


Štrajk u Atini

Međunarodni monetarni fond (MMF) saopštio je danas da je izbegao novu krizu u Grčkoj kompromisom koji je postigao sa Nemačkom u trenutku kada Brisel poziva grčke poverioce da se više "ne igraju s vatrom", prenosi Frans pres.

Nedelju dana pre odlučujućeg sastanka Evrogrupe o grčkom dugu, MMF je naveo da je pokrenuo stari mehanizam koji omogućava deblokadu isplate još jedne tranše zajma Grčkoj, uprkos otporu Nemačke.

MMF će dati načelnu saglasnost da učestvuje u planu finansijske pomoći Grčkoj od 86 milijardi evra, ali bez davanja novca i bez objave da je grčki dug neodrživ, što mu je inače praksa.

Taj mehanizam se koristio 980-ih godina za pomoć siromašnim zemljama, a Grčka će na taj način moći da "očuva napredak ostvarenih reformi i da izbegne potencijalnu novu krizu u julu", kada bi bez isplate postala nelikvidna.

To je rekao zvaničnik MMF-a Geri Rajs i dodao da će Nemačka biti zadovoljna jer smatra da MMF treba da učestvuje u programu pomoći.

Grčka je od 2010. godine prošla kroz nekoliko programa pomoći Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i drugih zemalja zone evra.

Kreditori narednu pomoć uslovljavaju smanjenjem javnog duga Grčke, koji je zbog oslabljene privrede povećan na 315 milijardi evra, što je oko 180 odsto bruto domaćeg proizvoda.

XS
SM
MD
LG