Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Rohani: Napad će ujediniti Iran, State department osudio napad u Teheranu


Hasan Rohani predsjednik Irana

Iranski predsjednik Hasan Rohani je rekao da će napad na Theren u kojem je ubijeno najmanje 12 osoba u srijedu još više ujediniti Iran.

"Današnji teroristički napad u Teheranu će Islamsku Republiku Iran učiniti još odlučnijom u borbi protiv regionalnog terorizma, ekstremizma i nasilja" rekao je Rohani u izjavi koju je prenijela državna agencija ISNA.

"Mi ćemo još jednom dokazati da ćemo skršiti neprijateljske zavjere sa većim jedinstvom i snagom" rekao je iranski predsjednik, dok je vrhovni vjerski vođa ajatolah Ali Hamnei rekao da ovi napadi neće imati uticaja na Iran, i da je napad bio kako je rekao "vatromet".

Najmanje 12 ljudi je poginulo, a 42 ranjeno u napadu ekstremista na zgradu iranskog parlamenta i mauzeloj ajatolaha Homeinija u Teheranu.

“Islamska država" (IDIL) preuzela je odgovornost za napade. To je prva akcija ove organizacije u Iranu.

IDIL je prikazao snimak kako njihovi navodni vojnici, ulaze u zgradu parlamenta. Takođe su saopštili da su pet njihovih vojnika izveli napade na mauzolej Homeinija i na iranski parlament. Najavili su nove napade.

Kako su rekli, "Islamska država" prijeti šiitskim muslimanima u Iranu i poručuju da "kalifat neće propustiti šansu da proispa njihovu krv" dok ne primijene šerijatski zakon.

Napad na Teheran su osudili francusko Ministarstvo vanjskih poslova i američki State department.

"Mi snažno osuđujemo napade čija su meta bili iranski parlament i mauzolej imama Homeinija u Teheranu" stoji u saopštenju francuskog ministarstva.

U saopštenju State Departmenta se navodi da "terorizmu nije mjesto u mirnom i civilizovanom društvu".

"SAD osuđuju teroristički napad u Teheranu danas" rekla je Heather Nauert, portparolka State Departmenta.

Prethodno je Iranska revolucionarna garda za napad optužila regionalnog rivala Saudijsku Arabiju. U njihovom je saopštenju je navedeno

"Teroristički napad se dogodio samo nedjelju dana nakon sastanka između američkog predjednika Donalda Trumpa i nazadnih saudijskih lidera koji podržavaju teroriste. Činjenica da je 'Islamska država' preuzela odgovornost za napad potvrđuje da su oni umiješani u taj brutalni napad" navelo je Vijeće čuvara revolucije.

Saudiski ministar vanjskih poslova Adel Al-Jubeir rekao je u Berlinu da ne zna koje je odgovoran i da nema dokaza da su saudijski ekstremisti umiješani u napad.

XS
SM
MD
LG