Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Izrael osuđuje, Palestina pozdravlja Trampovu odluku o ambasadi


Ambasada SAD u Izraelu

Izraelski zvaničnici izrazili su nezadovoljstvo odlukom američkog predsednika Donalda Trampa da odloži izmeštanje ambasade SAD iz Tel Aviva u Jerusalim, dok Palestinci ocenjuju da to povećava šanse za mir.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu ocenio je da će odlaganje izmeštanja američke ambasade u Jerusalim naškoditi mirovnom procesu s Palestincima.

Netanjahu je rekao da sve ambasade treba da budu u "večnoj prestonici" Izraela, saopštio je njegov kabinet.

"Ostavljanje ambasada van prestonice udaljava mir i omogućava Palestincima da održavaju u životu fantaziju da jevrejski narod i država nisu povezani s Jerusalimom", navodi se u saopštenju.

Izraelski premijer je dodao da, uprkos razočarenju, Izrael ceni prijateljstvo Donalda Trampa i njegovu posvećenost da u budućnosti prebaci ambasadu u Jerusalim.

Portparol palestinskog predsednika Mahmuda Abasa rekao je da je odlaganje izmeštanja ambasade "pozitivan korak" koji pokazuje da su SAD ozbiljne kada se radi o postizanju mira.

Jordan je pozdravio odluku američkog predsednika, a prozapadna vlast u toj zemlji ranije je upozorila da bi to preseljenje predstavljalo "crvenu liniju", čije bi prelaženje ojačalo ekstremiste.

Američki predsednik odložio je ranije danas premeštanje ambasade SAD iz Tel Aviva u Jerusalim, kako bi povećao šanse za uspeh mirovnog sporazuma, ali ne odustaje od svoje odluke da izmesti ambasadu, saopštila je Bela kuća.

Izrael smatra Jerusalim svojom prestonicom, ali Palestinci traže da istočni deo Jerusalima postane glavni grad njihove buduće države.

Taj deo Jerusalima Izrael je osvojio u šestodnevnom ratu 1967 godine, kada su osvojeni i Zapadna obala i pojas Gaze.

Istočni Jerusalim je kasnije anektiran što međunarodna zajednica nikada nije priznala.

Izraelski lideri, međutim, tvrde da će ujedinjeni Jerusalim večno ostati glavni grad Izraela.

XS
SM
MD
LG