Dostupni linkovi

Bijela kuća demantuje Trumpa o Merkel i Njemačkoj


Portaprol Bijele kuće
Portaprol Bijele kuće

Američki predsjednik Donald Trump vidi Njemačku kao jednog važnog saveznika i on se sa kancelarkom Angelom Merkel "veoma dobro slaže", saopštio je portparol Bijele kuće, Sean Spicer na press brifingu u utorak.

Na pitanje da prokomentariše spor sa Njemačkom i Trumpovo prozivanje na Berlina na Twitteru, oko trgovine i potrošenje za odbranu, te komentara da su Njemci "veoma loši" portparol Bijele kuće Spicer je rekao:

"Oni se slažu veoma dobro. On ima puno poštovanja za nju... I on vidi ne samo Njemačku, već i ostatak Evrope kao jednog važnog američkog saveznika" rekao je Spicer.

Ranije danas Trump je na Twitteru oštro kritikovao Njemačku zbog trgovinskog deficita SAD sa Berlinom i potrošnje Njemaca za NATO.

Uslijedilo je to nakon što je kancelarka Merkel dva dana za redom ponovila da se EU više ne može oslanjati na svoje tradicionalne saveznike.

Nakon što je američki predsjednik Donald Trump na sastanku NATO-a, u Briselu prošle sedmice, kritikovao saveznike zbog nedovoljnog izdvajanja za Alijansu, koju je on prošle godine nazivao "zastrelom", a potom na summitu Grupe 7 najrazvijenijih država G7, u Toarmini na Siciliji, odbio da podrži sporazum o klimatskim promjenama, njemačka kancelarka Angela Merkel je u nedjelju i ponedjeljak izjavila da EU više ne može da se oslanja na svoje tradicionalne saveznike, već da mora preuzeti sopstvenu sudbinu u svoje ruke.

Merkel su u tome danas podržali i italijanski premijer Paolo Gentiloni kao i njemački ministar vanjskih poslova, socijaldemokrata Sigamar Gabriel, koji je rekao da su odnosi sa SAD "teški" ali i da vjeruje da će se popraviti.

Gabriel je rekao da su SAD "veće i bolje" nego što to sadašnji spor pokazuje i da će se odnosi ponovo popraviti.

"Istina je da sada imamo tešku situaciju u odnosima između SAD i Njemačke ali SAD su starije i veće od sadašnjeg konflikta i stoga ja mislim da će se odnosi u budućnosti popraviti" rekao je Gabriel.

XS
SM
MD
LG