Dostupni linkovi

Italijanski premijer saglasan sa stavovima Merkel o EU saveznicima


Paolo Gentiloni, italijanski premijer
Paolo Gentiloni, italijanski premijer

Italijanski premijer Paolo Gentiloni izjavio je u utorak da je saglasan sa stavovima njemačke kancelarke Angele Merkel, datim nakon turbuletnih sastanka sa američkim predsjednikom Donladom Trumpom na G7 i NATO skupovima prošle sedmice, da Evropa mora sama odrediti i kovati svoj put naprijed.

"Italija je saglasna da Evropljani treba da preuzmu svoju budućnost u sopstvene ruke" rekao je Gentilioni na zajedničkoj press konferenciji sa premijerom Kanade, Justinom Trudeauom u Rimu.

"Time ni na koji način ne umanjuemo važnost naših trans-atlanskih veza i našeg savezništva sa Sjedinjenim državama, ali važnost koju dajemo tim vezama ne znači da ćemo napustiti naše fundamentalne rincipe kao što su posvećnost borbi protiv klimatskih promjena i naše favorizovanje otvorenih društava i slobodne trgovine" naveo je italijanski premijer Gentiloni.

Nakon što je američki predsjednik Donald Trump na sastanku NATO-a, u Briselu prošle sedmice, kritikovao saveznike zbog nedovoljnog izdvajanja za Alijansu, koju je on prošle godine nazivao "zastrelom" a potom na summitu Grupe 7 najrazvijenijih država G7, u Toarmini na Siciliji, odbio da podrži sporazum o klimatskim promjenama, njemačka kancelarka Angela Merkel je u nedjelju i ponedjeljak izjavila da EU više ne može da se oslanja na svoje tradicionalne saveznike, već da mora preuzeti sopstvenu sudbinu u svoje ruke.

Trump joj je u utorak oštro odgovorio na Twitteru, ne pominjući kancelarku Merkel, ali kritikujući trgovinski deficit SAD sa Njemačkom i izdvajanja za odbranu i NATO.

XS
SM
MD
LG