Dostupni linkovi

Trump traži od NATO članica veća izdvajanja i borbu protiv terorizma


Donald Trump i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u Briselu 25. maja 2017.
Donald Trump i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u Briselu 25. maja 2017.

Američki predsjednik Donlad Trump apelovao je na lidere članica NATO-a da budu više angažovane u borbi protiv terorizma, imigracije i prijetnje od Rusije.

Ponovo ih je kritikovao zbog izdvajanja za Alijansu tražeći više.

"NATO u budućnosti mora staviti veći fokus na terorizam i imigraciju kao i na prijetnju od Rusije na istočnim i južnim granicama" rekao je Trump na sastanku NATO u Briselu u četvrtak.

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk, rekao je ranije danas novinarima da iako postoji saglasnost sa Trumpom u, na primjer borbi protiv terorizma, postoje razlike u drugim oblastima kao što su klimatske promjene, trgovina i Rusija.

"Ja nijesam 100 posto siguran da mi danas možemo reći, mislim na Trumpa i sebe, da imamo zajedničku poziciju i mišljenje o Rusiji " rekao je Tusk nakon sastanka EU zvaničika sa američkim predsjednikom.

"Iako kada je riječ o sukobu u Ukrajini izgleda da smo na istoj liniji" dodao je Tusk.

Trump koji je ranije NATO nazivao "prevaziđenim" takođe je ponovio svoj zahtjev članicama Alijanse da moraju davati "svoj puni i kompletni doprinos" za NATO povećavajući troškove za odbranu.

"Ovo nije fer prema narodu i poreskim obveznicima u SAD" rekao je američki predsjednik.

"Ako NATO članice budu davale svoj puni doprinos, onda će NATO biti još i jači nego što je danas, naročito od prijetnje terorizma".

NATO članice su se dogovorile da povećaju troškove za odbranu na 2 posto od BDP (bruto društvenog proizvoda) još 2014. Do sada su samo Britanija, Grčka, Estonija, Poljska i SAD dostigle taj nivo.

Trump nije pominjao Člana 5, NATO ugovora, koji se odnosi na to da je napad na jednu članicu napad na sve ostale.

Portparol Bijele kuće, Sean Spicer je na pitanje o posvećenosti SAD, Članu 5, rekao "To se podrazumijeva. Trumpovo prisustvo na ovom skupu podcrtava našu posvećenost obavezama iz ugovora".

Lideri Alijanse se nadaju da će Trumpu, nakon posjete novom, milijardu dolara vrijednom štabu NATO-a za borbu protiv terorizma dokazati da su spremni za efikasno suprostavljanje globalnim prijetnjama, naročito nakon napada u Mančesteru 22. maja, kada je bombaš samoubica ubio 22 osobe, od toga 6 djece ispod 19 godina strosti, za koji je Trump danas u Briselu rekao da je varvarski akt.

Prvi konkretan potez je obavezivanja NATO-a na veću ulogu u borbi takozvane "Islamske države".

Sve NATO članice već su individualno članice međunarodne koalicije koju predvode SAD koja broji 68 nacija, ali NATO kao organizacija do sada nije učestvovao u tome.

Države članice poput Francuske, Njemačke i Italije se prema izvještajima protive takvom potezu da bi izbjegli uvlačenje Alijanse u kopneni rat i rizikovali narušavanju odnosa sa arapskim silama.

XS
SM
MD
LG