Dostupni linkovi

Mostar: SDP službeno zatražio zabranu koncerta za haške osuđenike


Ilustracija
Ilustracija

Kako je to i najavljeno, mostarska gradska organizacija Socijaldemokratske partije(SDP) zatražila je od Grada Mostara zabranu koncerta pod nazivom "Veliki skup potpore hrvatskim uznicima u Hagu" koji je zakazan za 8. juna na stadionu Pod Bijelim brijegom.

U obrazloženju zahtjeva SDP navodi da ovakav koncert raspiruje nacionalne tenzije, produbljuje krize te usložnjava ionako konfuznu političku situaciju u Gradu Mostaru te realno može ugroziti sigurnost njegovih građana.

Potpisnik zahtjeva, predsjednik mostarskog SDP-a Edin Zagorčić je prije nekoliko dana za Klix.ba kazao kako je nedopustiva i neprihvatljiva činjenica da neko u Mostaru na Gradskom stadionu organizuje koncert podrške haškim osuđenicima.

"Okupljanja ove prirode Pod Bijelim brijegom kod većine građana Mostara bude užasna sjećanja. U trenutku kada evropske zemlje, poštujući evropske vrijednosti, zabranjuju Thompsonov koncert, to se danas dešava u Mostaru i svakako ne šalje dobru poruku. Mostar, grad bez izbora, mora krenuti krupnim koracima naprijed na bazi kompromisa i tolerancije. Ovakve stvari zasigurno nas vode daleko unazad", kazao je tom prilikom Zagorčić.

Mostarskog gradonačelnika Ljubu Bešlića novinari su pitali o skupu podrške za šest visokih zvaničnika takozvane Herceg-Bosne, koje je zbog udruženog zločinačkog poduhvata i zločina nad bošnjačkim stanovništvom u periodu od 1992. do 1994. godine Haški tribunal prvostepeno osudio na ukupno 111 godina zatvora.

Pomenuta aktivnost planirana je 8. juna, a predviđen je nastup kontroverznog izvođača Marka Perkovića Thompsona.

Bešlić je kazao kako Grad Mostar još nije dobio nikakav službeni zahtjev za zabranu skupa, a za Thompsona je ustvrdio da je i ranije nastupao u Mostaru te da nije bilo nikakvih problema.

"Koliko ja znam nema nikakvih sudskih zabrana niti kakvih viših instanci Bosne i Hercegovine, tako da nema nikakav pravno valjan razlog da se koncert ne održi. Imali smo različitih drugih koncerata koji su isto tako mogli doći na udar, ali Mostar tu pokazuje širinu i ne želimo praviti probleme unutar grada", rekao je Bešlić.

XS
SM
MD
LG