Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Galić: Thompson betonira podjele u Mostaru


Poziv na koncert Thompsona u Mostaru, 2013.

Za kraj današnje teme, urednica portala Tačno.net Štefica Galić za "Zašto" komentariše koncert Marka Perkovića Thompsona najavljen za 8. juni u Mostaru.

  • U svijetu zabrane, a kod nas?

Smatram da je sramotno to što Thompson može pjevati samo u zapadnoj Hercegovini ili u dijelu Hrvatske, a zabranjen je u čitavom normalnom svijetu, upravo zato što je ovaj dio Hercegovine takav kakav jest. A Thompson je pjevač takav kakav jest, dakle naci pjevač, pjevač mržnje. Takve stvari prolaze samo u zapadnoj Hercegovini upravo zbog njihovih težnji prema otcijepljenju, "Herceg-Bosni" ili što imaju ista stremljenja kao i on.

Mislim da je to sramotno, pogotovo što se dešava u Mostaru, pogotovo što je podrška tim uznicima čija je Mostar najveća žrtva, gdje su žrtve odvođene sa stadiona na heliodrom u lokalne logore koje su oni potpisali i koje su oni sprovodili. Tako mi je to stravično i sramotno da vam ne mogu kazati.

  • Moguće nove podjele?

Tim koncertom se još jednom možda betonira mostarski zid, što je jako tužno. I što na neki način zapadna Hercegovina opjevava kontinuiran zločin od Maksa Luburića (ustaški časnik, zapovjednik logora u Jasenovcu) pa do Slobodana Praljka, što je stvarno sramotno.

  • Moguća zabrana koncerta u Mostaru?

U Sarajevu ga nije održao. Da postoje takve snage u zapadnoj Hercegovini ne bi se održavao ni ovamo. Postoje sporadične izjave lijevih portala ili lijevih stranaka i ništa drugo. Ne postoji nijedna organizacija koja bi izišla sutra na Španski trg ili tamo, ne daj bože, blizu Veležovog stadiona da stoji s transparentima da kaže "Niste dobrodošli u ovaj grad", zato što se svi boje za svoju sigurnost.

  • Koncert u Mostaru će biti posjećen?

Naravno da će biti. Svaki put kad se organizira koncert Thompsona ili ovih kumova Mate Bulića ili Miroslava Škore, uvijek idu autobusi iz svake općine, besplatni autobusi i još dobijete i sendviče unutra i ulazite na koncert koji je takođe besplatan. Tako da – njima je sve osigurano i zašto ne.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG