Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Jandroković: Premijer će iduće sedmice predložiti nove ministre


Goran Jandroković

Predsednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), izjavio je danas da će premijer Andrej Plenković iduće sedmice u Saboru predložiti nove ministre.

Glasanjem o četvoro novih ministara pokazaće se da li je premijer Andrej Plenković, posle raspada koalicije HDZ i Mosta, uspeo da okupi novu većinu u parlamentu ili su izgledni novi izbori.

"Prva plenarna sednica Sabora biće iduće sedmice, 7. juna i na njoj predsednik Vlade treba da predoži nove ministre. Očekujem da će tako i biti", rekao je Jandroković novinarima u Saboru i dodao da da će sutra biti održana sednica Predsedništva Sabora", prenosi agencija Beta.

U Hrvatskoj i dalje ne postoji parlamentarna većina pošto se krajem aprila raspala koalicija HDZ i Mosta. Tada je premijer i lider HDZ Andrej Plenković iznenada smenio ministare iz Mosta, manjeg koalicionog partnera u vlasti, jer nisu podržali ministra finansija Zdravka Marića, čiji je opoziv zbog situacije oko Agrokora, tražila opozicija.

Vlada HDZ i Mosta trajala je svega šest meseci i bila je opterećena trzavicama, ali su se odnosi dodatno zaoštrili uoči lokalnih izbora, čiji je prvi krug održan 21. maja.

Premijer Andrej Plenković (HDZ) od izbora novog predsednika Sabora stalno ponavlja da će se o novoj parlamentaranoj većini više znati posle drugog kruga lokalnih izbora, 4. juna. On je rekao i da je HDZ spreman za nove parlamentrane izbore ukoliko ne bude dogovora o parlamentarnoj većini.

Prema pisanju medija, HDZ i dalje drži širom otvorena vrata potencijalnim partnerima iz Hrvatske seljačke stranke (HSS) koja je osvojila mandate na listi opozicione Socijademokratske partije. Čelnik HSS Krešo Beljak nekoliko puta je rekao da su odani SDP, ali da nisu za nove izbore.

Uz njih HDZ računa i na nekoliko nezavisnih poslanika.

Opozicija je više puta pozvala premijera da predloži nove ministre i time pokaže da ima većinu u Saboru ili da se ide na nove izbore, javlja Beta.

XS
SM
MD
LG